Polisbil.
1 av 2
Löften om att poliser ska lämna sina tjänstebilar mer, står högt på önskelistan. Foto: Bertil Ericson/TT.
Jörgen Westlin, kommunikationsstrateg polisregion Bergslagen.
2 av 2
Jörgen Westlin, kommunikationsstrateg polisregion Bergslagen. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Allmänheten bestämmer hur polisen ska jobba i pågående pilotprojekt

I delar av polisregion Bergslagen, där Örebro ingår, lovar polisen att jobba mer som kommuninvånarna vill. Fyra kommuner i Värmland testar just nu så kallade "medborgarlöften".

– Det nya med det här med medborgarlöften är att man mer än idag utgår från medborgarnas perspektiv och deras kunskap, förklarar Jörgen Westlin, kommunikationsstrateg på polisen i Örebro och informatör i pilotprojektet i Värmland.

– Vi vill veta exakt vad det är vi ska jobba mot, vilka problem som finns i just den kommunen, om det nu handlar om Kumla, Hallsberg eller Örebro.

Syftet med pilotprojektet är att få fram nya metoder för hur polisen ska jobba lokalt. För enligt den nya polisorganisationen som trädde i kraft vid årsskiftet ska minst hälften av alla resurser satsas på den lokala polisen, och det är där medborgarlöftena nu testas.

Mer synliga poliser
I de fyra värmlandskommunerna Torsby, Sunne, Munkfors och Hagfors, som ingår i samma polisregion som Örebro, har man genom enkäter och medborgardialoger kommit fram till vad som är viktigast just där. Det berättar lokalpolischefen i Torsby, Carina Hertzberg.

– Det som medborgarna väldigt tydligt vill ha mer av, det är en synligare och mer närvarande polis. Och där har vi kommit fram till att vi ska jobba mycket mot våld i offentlig miljö och droger, och då med fokus på ungdomar.

Kommer då polisen kunna hålla de löften man ger medborgarna i Torsby-området? Finns det förutsättningar för att poliserna ska kunna lämna polisbilarna mer och göra det som folk vill att de ska göra?

– Ja, det är ju en arbetsledningsfråga, svarar Carina Hertzberg, lokalpolischef i Torsby. Lyckas vi inte så får vi ju försöka få ordning på den saken.

Nya arbetssätt
– Vi ska ju ha en ny verksamhetsstyrning och där är det de lokala problembilderna som är de viktiga och det är de vi i första hand ska styra mot, förklarar hon.

Och kommunikationsstrateg Jörgen Westlin håller med.

– Förhoppningen är ju att medborgarna ska känna sig delaktiga i polisens arbete och då är det lokala själva grunden, säger han.

Hur det går med uppfyllelsen av polisens löften till medborgarna kommer man att utvärdera så småningom och sen kommunicera ut till alla i respektive kommun, berättar Jörgen Westlin.

– Då kommer vi berätta vad vi har gjort och vilka effekter det har blivit av det hela, avslutar Jörgen Westlin, informatör i pilotprojektet om medborgarlöften i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".