Fem vargar skjutna första jaktdagen

Länsstyrelsens Maria Falkevik om den först fällda vargen
0:34 min

Fem vargar har skjutits idag, under den första dagen av den värmländska licensjakten. Fyra av vargarna sköts i Gårdsjöreviret, sydost om Sunne, och en i Kläggenreviret i norra Värmland.

– Den första vargen sköts i närheten av Skacksjön vid Östra Ämtervik, i Jaktområde 2 nu på morgonen, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig länsstyrelsen, till P4 Värmland.

– Det jag vet i nuläget är att vargen fälldes och blev kvar på platsen och besiktningsman kommer att besiktiga vargen, säger Maria Falkevik.

Första vargen sköts på förmiddagen. Den andra strax för tolv, också den i Gårdsjöreviret. De två ytterligare vargar som fällts efter lunch har även de skjutits i samma revir.

Efter lunch fälldes också den första vargen i det nordligaste jaktområdet, i Kläggenreviret.

19 vargar återstår att fällas inom reviren Forshaga, Gårdsjö, Medskogen och Kläggen.

Enligt Jägareförbundets ordförande i Värmland, Lennart Johannesson, är cirka 200 jägare ute i de värmländska skogarna just nu. Han uppskattar att dubbelt så många kommer att jaga i helgen.

Samtidigt så har Föreningen Nordulv  överklagat gårdagens beslut från Kammarrätten.
Högsta Förvaltningsdomstolen fick in överklagandet i morse.

Nordulv yrkar bland annat att Högsta Förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd och undanröjer Kammarrättens beslut om att upphäva inhibitionsbeslutet.

För att Högsta Förvaltningsdomstolen ska kunna pröva överklagandet krävs att prövningstillstånd meddelas. Ställning har ännu inte tagits till den frågan, men målet kommer att hanteras med förtur. Det finns i dagsläget inte något besked att ge om när beslut i målet kommer.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas till EU-domstolen. Svenska förvaltningsdomstolar kan i vissa fall begära förhandsavgöranden från EU-domstolen, men Högsta Förvaltningsdomstolens mål kan inte överklagas dit.

P4 Värmland har försökt få en intervju med Högsta Förvaltningsdomstolen men de vill inte ge någon intervju förrän man har tittat närmare på överklagandet.

Jakten får bedrivas till och med 15 februari eller till dess att Länsstyrelsen dessförinnan avlyser jakten.

I licensjakten i vårt grannlän Örebro har tre vargar fällts. Tilldelningen där var tolv och nu återstår alltså nio vargar. 

På fredagen beslutade även Länsstyrelsen i Dalarna om licensjakt på varg. Sju vargar ska få skjutas i två revir, med start 24 januari. Jakten i Dalarna hade tidigare stoppats efter ett överklagande till Naturvårdsverket.

Det är inte bara jägare som har varit ute i de aktuella vargreviren i Värmland idag. Även vargvänliga Wolf association Sweden uppger för P4 Värmland att man har ett tiotal personer ute i de berörda reviren, "för att studera djur och natur" som man uttrycker det. Ordföranden Carola Ankar anklagar jägarna för att ha börjat spåra tidigare än tillåtet, och menar att man annars inte hade kunnat skjuta så många vargar så snabbt.

De anklagelserna tillbakavisas av Gunnar Glöersen på Jägareförbundet som trams och ett sätt att försöka få medial uppmärksamhet.

Gunnar Glöersen säger också att man från jägarhåll inte har märkt av någon närvaro från Wolf association i skogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".