Bostadsområdet Lilljansberget, med adress Strombergs väg, i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Se upp för bedragare om du letar bostad på nätet. Vid terminsstart är det fler än vanligt som riskerar att bli lurade. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Större risk bli lurad på bostad vid terminsstart

Thomas Bäcker: "Terminsstart är en känslig tid"
1:24 min

Falska lägenhetsannonser är inte längre enbart ett storstadsproblem utan finns i hela landet. Och när nu vårterminen på universitet och högskolor drar igång är det många studenter som riskerar att bli lurade av oseriösa lägenhetsuthyrare.

För att undvika att bli lurad och i värsta fall gå miste om tusentals kronor som man betalat i förskottshyra för en bostad som inte existerar finns flera saker att tänka på. Tomas Bäcker är kundsäkerhetsansvarig på annonssidan Blocket där många letar lägenhet. Enligt honom finns bra rutiner för att kunderna inte ska bli lurade.

- Betala inte i förskott, se till att träffa personen som du ska hyra av och skriv alla papper som behövs, råder Thomas Bäcker.

När behovet av bostäder är stort ökar också risken att komma i kontakt med bedragare. Men en seriös uthyrare är lika mån om att allt ska gå rätt till som hyresgästen, anser Thomas Bäcker.

- Varför skulle den personen hålla på och krångla med en massa personer och sedan välja just dig? Är det inte mer troligt att den som ska hyra ut är lika mån om sin bostad som den som ska hyra?

Vilket ansvar har ni på Blocket i det här sammanhanget?

- Vi har ett stort moraliskt ansvar som jag tycker att vi tar. Vi har tagit fram råd och tips och följer man dem ska det gå bra, säger Thomas Bäcker.

Hur orolig ska man vara för att bli utsatt för en bedragare?

- Man ska ha ett sunt kritiskt tänkande med sig och inte ha får bråttom.

 FAKTA/Så slipper du att bli lurad på lägenheten 

  • Betala aldrig i förskott.
  • Betala aldrig kontant.
  • Kräv svar på dina frågor. Att vara ”besvärlig” visar att du är en seriös hyresgäst. Dra dig ur om den som hyr ut blir irriterad eller stressar.
  • Kräv legitimation. Är uthyraren den han eller hon säger sig vara?
  • Googla. Sök på namn, mejl och adresser. Mejlet som Anna Lindell fick var både omskrivet och omtalat på olika chattsidor.
  • Tala med bostadsrättsföreningen: Bor uthyraren på adressen? Vad vet de om personen?
  • Kontakta fastighetsägaren: Har personen rätt att hyra ut lägenheten i andra hand? Obs, nöj dig inte med att be uthyraren om numret, då kan du få numret till en kompis.
  • Kräv att besöka lägenheten, men se det inte som en garanti till att uthyraren är seriös.
  • Be om ett besiktningsprotokoll och ta egna bilder när du flyttar in. Då kan du bevisa i vilket skick lägenheten var.
  • Upprätta kvitton och skriv kontrakt. Mallar på hur kontraktet ska se ut finns hos hyresgästföreningen, som också kan svara på frågor. Har du råkat ut för en bedragare? Polisanmäl. 

Tecken att reagera på:
Ett fast handslag, ögonkontakt och ett trevligt yttre säger ingenting om uthyrarens seriositet. Har hon eller han inte möjlighet att träffas? Ska någon annan leverera nyckeln? Uttrycket ”Först till kvarn”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".