Entrén vid Uddeholm Tooling i Hagfors. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Positiv ekonomi för Uddeholm AB

Johnny Sjöström: "Så länge ni tjänar pengar låter vi er vara"
1:35 min

Det ser ekonomiskt bra ut för Uddeholm AB i Hagfors som tillverkar verktygsstål. Företaget omsätter miljarder och den närmsta framtiden ser ljus ut.

– Just nu går det riktigt, riktigt bra. Men erfarenhetsmässigt är det här en marknad som svänger upp och ner väldigt kraftigt.

60 procent av Uddeholms produkter går direkt in i bilindustrin. Och enligt Johnny Sjöström kommer det största hotet mot den egna verksamheten från internationellt håll. Han har erfarenheter från den kinesiska marknaden där det kan svänga snabbt för en utomstående aktör. Men han är också kritisk mot den nya regeringens förslag att få bort osäkra anställningar som Johnny Sjöström menar fungerat bra för Uddeholms del.

– Det lokala facket och vi har utarbetat en modell där vi kan arbeta med visstidsanställningar. Det gynnar alla, och skulle Stefan Löfven gå in och peta i såna detaljer som ger oss förutsättningar att konkurrera skulle det slå hårt mot vårt sätt att jobba och vår modell, säger Johnny Sjöström.

Med sina omkring 850 anställda är Uddeholm en viktig aktör i Värmland. Och VD Johnny Sjöström menar att det kan svänga snabbt i branschen.

– Våra ägare säger tydligt: "så länge ni tjänar pengar låter vi er vara. Men den dagen ni slutar tjäna pengar då kan de bestämma sig för att flytta verksamheten och lägga ner helt", säger han.

Men det är ett scenario som Johnny Sjöström inte vill se.

– Vi kan inte låta det hända. Det ligger på mitt ansvar att se till att den här verksamheten får ligga kvar här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".