Jaktmotståndare störde vargjägare

1:04 min

Motståndare till den pågående vargjakten i Värmland har under helgen på olika sätt stört jägarna.

– I går hade vi besök av Anti Poaching Unit som motarbetar illegal jakt, men det vi sysslar med är ju legal jakt med stöd av myndighetsbeslut, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet och jaktvårdskonsulent i Värmland, till Ekot.

De ska bland annat ha fotograferat jägare och deras registreringsnummer enligt Glöersen. De ska också ha ställt sig på pass bredvid jägarna.

Anti Poaching Unit (APU) är en organisation som ingår i ett internationellt nätverk i syfte att förebygga illegal jakt och faunabrott. Den bildades 2007 av en grupp poliser, säkerhetsfolk och jägare.

– Är våra medlemmar på plats och fotograferar så gör de det för att de misstänker brott och i så fall överlämnar vi det till polisen, säger Conny Andersson, ordförande i APU, till TT.

Andersson säger att man inte är emot licensjakten som sådan, eftersom den är beslutad av myndigheterna.

– Men jakten genomförs av privatpersoner och långt ifrån alla har koll på hur en laglig jakt ska genomföras. Det begås många misstag och kriminalitet och det är viktigt att vara närvarande, säger Conny Andersson.

I dag fälldes tre vargar i Värmland och två i Örebro län, vilket innebär att 20 av 36 vargar har skjutits i de två länen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista