En skjuten varg. Foto: Gunnar Glöersen/Jägareförbundet
En varg skjuten i Gårdsjöreviret den 18 januari 2015. Foto: Gunnar Glöersen/Jägareförbundet.

Uppehåll i vargjakten i väntan på snö

Gunnar Glöersen: "Det är inte lönt"
1:03 min

13 vargar av tilldelade 24 i Värmland har skjutits sen i fredags då licensjakten hade sin första dag. Nu gör jakten i princip ett uppehåll beroende på väderleken.

– Nu är det så dåliga förhållanden åtminstone här i de södra delarna, i Gårdsjö och Forshagareviren så att det är inte lönt att jaga. Det är massor med gamla spår överallt. Så vi väntar på nysnö, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet.

Även i det norra jaktområdet är det mycket problem med spårförhållandet på grund av vädret. Enligt SMHI så är snön på väg, redan nu faller ett lätt snöfall under dagen som väntas hålla i under tisdagen också. Inte förrän på onsdagen väntas det komma mer, uppemot fem centimeter i alla fall.

Vad gäller överklagandet som föreningen Nordulv gjorde på Kammarrättens beslut i fredags till högsta förvaltningsdomstolen så har fortfarande inget prövningstillstånd meddelats från Högsta förvaltningsdomstolen. Däremot påpekar man återigen att målet hanteras skyndsamt och att man inte vill lägga tid på intervjuer utan helt ägna sig åt målet. Frågan är hur lång tid Högsta förvaltningsdomstolen har på sig.

– Ja, kommer det snö nu under veckan så kommer alla vargar att vara skjutna den här veckan, menar Gunnar Glöersen.

Högsta fövaltningsdomstolen menar att det blir en kollision mellan juridiken och verkligheten men det går inte ta hänsyn till, utan målet måste få ta den tid det tar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".