Högsta förvaltningsdomstolen
Högsta förvaltningsdomstolen. Foto: TT

Beslut om vargjakt först nästa vecka

Högsta förvaltningsdomstolen kommer inte att ta något beslut om vargjakten denna vecka. Ett besked är utlovat till nästa vecka.

Målet om inhibition i frågan om licensjakt på varg planeras föredras på nu fredag, den 23 januari. Beslut beräknas kunna fattas tidigast under veckan därpå.

Högsta förvaltningsdomstolen skriver i ett kort pressmeddelande att den i förväg kommer att informera om när ett avgörande är att vänta och att så snart ett avgörande kommit ska detta publiceras på domstolens hemsida.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent och rovdjursansvarig på svenska jägareförbundet om beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen:

– Det är väl bra så till vida att det innebär åtminstone att Högsta förvaltningsdomstolen inte ser något akut behov av att inhibera jakten som sådan på det sättet som Förvaltningsdomstolen i Karlstad gjorde. Och det här innebär ju att man kommer att nästa vecka att ta ställning till om man överhuvudtaget ska medge Föreningen Nordulv prövningstillstånd eller om man ska fastställa Kammarrättens dom.

– Beroende på vad Högsta förvaltningsdomstolen kommer fram till så kommer det ju givetvis att kunna påverka framtida vargjakter, men det är lite för tidigt att säga. Men årets vargjakt kommer det inte att påverka, menar Gunnar Glöersen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".