Christophe Sousan. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
Drogforskaren Christophe Sousan. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
P4 Värmland kollar - #drogvarmland

Liten kunskap om internetdroger

Christoffe Soussan: "Det finns en stor kunskapsbrist"
6:42 min

Det finns relativt lite kunskap om de nya syntetiska drogerna som ofta köps via internet. Christophe Sousan arbetar på Karlstads Universitet och undersöker fenomenet internetdroger i ett projekt.

Bland annat har det gjorts en registerstudie på tre av Värmlands sjukhus där man tittat på de fall som kommer in till akutmottagingarna och har med syntetiska substanser att göra.

– Det vi kan se är att det är väldigt få fall som har med internetdrogerna att göra, säger Christophe Sousan.

Vad det beror på är han dock inte helt säker på. Han menar att de fall som har med alkohol och receptbelagda läkemedel är betydligt större.

– Antingen har sjukhusen väldigt liten kunskap om internetdroger och hur de ska dokumentera det. Det kan också handla om att de fallen hamnar i dödsregistret och inte i skaderegistret. Eller så är det så att problemet inte är så stort, säger Christophe Sousan.

#drogvarmland

Vi tar ett helhetsgrepp på drogproblematiken i länet. Har du egna erfarenheter? Var med och påverka innehållet i radion denna temavecka. Ring vår publikredaktör Annika på 054-777 26 62 eller mejla p4varmland@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".