Huvudentrén vid KAU med den gula, nya, skylten.
Huvudentrén vid Karlstads universitet

Efterlyst professor går i pension

"Han är i Australien"
1:16 min

Den hårt kritiserade professor som varit anmäld försvunnen från sitt jobb på Karlstads universitet i flera månader har nu själv kontaktat sin arbetsgivare för att gå i pension.

– Han har sagt upp sig från och med den 1 januari i år och vill gå i pension. Vi har accepterat den uppsägningen, säger Ingrid Ganrot, personalchef på Karlstads universitet.

Var har han befunnit sig?

– Han säger att han är Australien.

I P4 Värmland har vi tidigare berättat om professorn på Karlstads universitet som 2010 var borta från jobbet i ett halvår och blev prickad av Statens ansvarsnämnd. Universitetet ville då säga upp professorn men det gick inte på grund av de arbetsrättsliga regler som gäller för professorer anställda före 1999.

Förra hösten försvann professorn återigen från sitt arbete och universitet anmälde honom saknad till polisen. Via mejl har professorn nu själv tagit kontakt med sin arbetsgivare för att gå i pension. Varför han inte gått att nå tidigare är ännu inte klart.

– Jag vet inte om han har varit i Australien hela tiden eller varför han inte har kommit till jobbet. Det enda jag vet är att han är i Australien nu och att anställningen är avslutad, säger Ingrid Ganrot.

Får han något avgångsvederlag?

– Nej det får han inte, han går i pension.

Nu när Karlstads universitet har fått kontakt med professorn kommer man att kräva tillbaka den lön som utbetalades till honom i höstas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".