orskopplingsskåp med datakablar hos internetleverantören Bahnhof. Foto: Bertil Ericson/TT.
Foto: Bertil Ericson/TT.

Efter alla störningar - nu skärps kraven på teleoperatörer

"Väljer operatören att strunta i kraven då kan vi i slutänden kräva vite"
1:30 min

Efter ett stort antal allvarliga störningar i telefon- och bredbandsnätet de senaste två åren skärps nu kravet på operatörernas beredskap för avbrott i teletrafiken. 

Det är myndigheten PTS, Post- och telestyrelsen, som under våren ska besluta om de hårdare kraven. Att förhindra långvariga avbrott är viktigt, säger Anna Wibom projektledare på PTS.

– För att samhället är så mycket mer beroende av elektroniska kommunikationer. Fungerar det inte kan varken göra betalningar eller få ut viktig information. Det är huvudskälet till varför vi ser över föreskrifterna.

De senaste två åren har Post- och telestyrelsen kunnat konstatera ett hundratal allvarliga störningar i näten för telefoni och bredband.

Många av avbrotten var långvariga och flera gjorde det också omöjligt att ringa nödsamtal till 112, skriver Dagens Nyheter.

De nya tuffare kraven innebär att operatörerna till exempel måste ha dubbla uppkopplingar till viktiga knutpunkter i näten så om en anslutning går sönder så ska reservuppkopplingen ta över.

En vanlig orsak till näthaveri är strömavbrott till exempel efter en storm. Därför kommer det nu också att krävas att centrala punkter i näten ska kunna köras på reservkraft, ofta dieselgeneratorer, i upp till 24 timmar.

De nya reglerna ska ersätta de föreskrifter som togs fram efter stormen Gudrun. Då handlade det om rekommendationer till operatörerna. Nu är det hårdare puckar, enligt Anna Wibom. På Post- och Telestyrelsen.

– Väljer operatören att strunta i kraven då kan vi i slutänden kräva vite.

Och det ska vara kännbara belopp?

– Ja, det är ju det som är tanken med ett vite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".