Operation. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio
Arkivbild: Jenni Jansson/Sveriges Radio

Inställda operationer oroar facken

Eva Strandh: "Våra medlemmar har det förskräckligt för närvarande"
1:27 min

Att landstingets planerade operationer, som inte är livshotande, ställs in till och med nästa vecka på grund av det ansträngda läget inom vården oroar Läkarföreningen i Värmland.

Har du drabbats av att operationer ställs in? Hör av dig till p4varmland@sverigesradio.se och berätta!

– Vi är oroliga för att det drabbar våra patienter. Det ger mer lidande för våra patienter, längre sjukskrivningar och nedsatt arbetsförmåga, säger Marina Tuutma, ordförande för Läkarföreningen i Värmland.

Vårdförbundet tycker det är absolut nödvändigt att landstinget ställer in alla planerade operationer under en veckas tid på grund av det ansträngda läget inom vården. Arbetsmiljön är inte acceptabel, menar Eva Strandh ordförande för Vårdförbundet i Värmland.

– I dagsläget är absolut nödvändigt att sätta stopp. Våra medlemmar har det förskräckligt för närvarande. Vi får signaler varje dag om att de inte orkar mer, säger Eva Strandh, ordförande Vårdförbundet i Värmland.

Det är hårt tryck på akuten i Karlstad och alla tre sjukhus i Värmland har ont om vårdplatser. Läget är liknande på sjukhusen i grannlänen så det går inte heller att skicka patienter dit, enligt hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg och därför tvingas landstinget att ställa in alla planerade operationer under en vecka.

– Jag tror att det behövs en bättre planering, säger Marina Tuutma, ordförande för Läkarföreningen i Värmland.

Marina Tuutma menar att det är bristen på sjuksköterskor som gör att landstinget måste ställa in operationer. Hon säger att det är ett återkommande problem och att landstinget nu måste titta på flera frågor för att lösa bristen:

– Vilken arbetsmiljö har sköterskorna, vilken lön har sköterskorna, väldigt många åker till Norge, säger Marina Tuutma, ordförande för Läkarföreningen i Värmland.

Både Vårdförbundet och Läkarföreningen kräver att landstinget ser över arbetsmiljön och lönerna för framför allt sjuksköterskorna.

– Framför allt förändra löneläget, förbättra arbetsmiljön och titta på arbetstiderna, säger Eva Strandh, ordförande Vårdförbundet i Värmland.

Jag tror aldrig vi kan komma till en situation där en sådan här situation inte inträffar, säger Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef.

Tobias Kjellberg menar att landstinget jobbar med att förbättra sjuksköterskornas löner och arbetsmiljö.

– Samtidigt är vi fler sjuksköterskor i landstinget i Värmland än vad vi har varit någonsin, säger Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".