Yrkes-SM i plåtslageri på Nobelgymnasiet i Karlstad. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Fr. v. Per Magnusson, deltagare i Yrkes-SM och elev i årskurs 3 på Nobelgymnasiet. Markku Furu, lärare i plåtslageri och Mikael Johansson, tävlingsledare i Yrkes-SM. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Stort intresse för Yrkes-SM

Johansson: "En del elever är extremt duktiga"
6:40 min

Just nu pågår kvalet till Yrkes-SM i plåtslageri på Nobelgymnasiet i Karlstad. Ett 30-tal olika yrken är representerade runt om i Sverige varav plåtslageri är ett utav dem.

Kvalet till Yrkes-SM för unga plåtslagare arrangeras för 29:e året och intresset för att knipa en finalbiljett är stort. 158 gymnasieelever och företagslärlingar deltar i uttagningstävlingarna för att bevisa sin skicklighet inom plåtslagaryrket. Själva tävlingsmomentet var hemligt ända fram tills kl. 08:00 i morse.

- De skall tillverka en plåtdetalj utifrån en specifik anvisning de har fått. Deltagarna har totalt sex timmar effektiv tid på sig att tillverka detaljen och vid avvikelse får man poängavdrag, säger Mikael Johansson, tävlingsledare för Yrkes-SM.

Ett 30-tal olika yrken runt om i landet är det som det tävlas i. Förutom plåtslageri tävlas det även exempelvis inom yrkena florist, flygmekaniker, målare, webdesigner, kock och teater.

- Det är pirrigt. Jag försöker behålla koncentrationen så att jag inte glömmer något. Mina chanser att vinna är helt okay, säger Per Magnusson som deltar i kvalet till Yrkes-SM inom plåtslageri.

Finalen i Yrkes-SM går i Katrineholm den 24 April 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".