Anne Bolstad från Värmlandsoperan och Leif Persson från Riksteatern Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Anne Bolstad från Värmlandsoperan och Leif Persson från Riksteatern Värmland, bland allehanda sparade scenografidetaljer inne på Spinneriet. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Operan öppnar Lilla scenen för fria grupper

Anne Bolstad: "Vi har inte varit öppna nog"
1:34 min

I höst får de fria teatergrupperna i Värmland tillgång till en ny scen, med plats för över 200 åskådare. Det är Värmlandsoperan som i ett pilotprojekt öppnar Lilla scenen på Spinneriet i Karlstad.

Just nu används Lilla scenen för fullt för repetitionerna av Värmlandsoperans egen uppsättning Parade, med Sverigepremiär 19 februari.

Men i höst blir det fritt fram för de fria grupperna att kostnadsfritt utnyttja scenen, inklusive operans tekniska utrustning och de 229 publikplatserna.

I det här pilotprojektet är det först till kvarn som gäller för de drygt tio aktiva fria grupper som finns i Värmland, och även Kulturskolan och andra aktörer kan bli aktuella. I max en vecka får varje grupp låna scenen, och tanken är att det ska bli en hel del fokus på kultur för barn och unga.

Anne Bolstad är barn- och ungdomsproducent på Värmlandsoperan, eller Wermland Opera som det officiella namnet är, och ansvarig för gästspel. Hon tror att publiken kan förvänta sig både teater, dans och musik på Lilla scenen i höst.

– Vi vet inte riktigt vad som kommer ännu. Men det kommer att bli väldigt varierat, det är jag säker på, säger Anne Bolstad.

Varför gör Värmlandsoperan det här?

– Ja, det är för att det har varit kritik mot oss, att vi inte har varit öppna nog. Då vill vi gärna ta lärdom av det och bättra oss. Vi gör detta som ett pilotprojekt, så får vi se hur stort behovet är.

Enligt en utredning som gjordes för några år saknar de fria grupperna bra platser att möta publiken. Så Leif Persson, verksamhetsledare från Riksteatern Värmland, tror att efterfrågan på Lilla scenen blir stor.

– Jag tror att den kommer att vara större än den tid som finns tillgänglig, så jag tror att det ganska snart kommer att vara uppbokat de veckor som finns att boka, säger Leif Persson.

Anne Bolstad ser Lilla scenen som en mycket bra plats för gästspel av alla slag, både dans, teater och musikteater.

Om det blir någon fortsättning efter pilotprojektet, som pågår från september till årsskiftet, återstår att se.

– Det måste resultera i att jag vidareutvecklar ett koncept, hur det finns möjlighet att samarbeta på det här sättet. Att det ska bli så mycket som ett halvår varje år är väl inte troligt, för vi har ju vår egen verksamhet här inne. Men nu har vi planerat det här året så att vi ska lämna scenen fri för våra gäster. Men absolut måste det komma något bra av det framöver, om det visar sig att behovet är stort, säger Anne Bolstad.

Kan det på sikt också bli ett argument för Värmlandsoperan att plädera för mer ekonomiskt stöd, just för att man har ett samarbete där man erbjuder plats åt andra?

– Ja, jag tycker att du sa det jättebra där. Låt oss hoppas på det!

Till de aktiva fria grupperna i Värmland hör bland andra Figurteaterkompaniet, Totalteatern, Jäders teater, Duo Danzeros, Ostingekompaniet, Teater Dos, Kunskapsteatern och Lustens dans och teater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".