Landstingshuset. Foto: Malin Björck/Sveriges Radio.
Foto: Malin Björck/Sveriges Radio.

Landstinget ordnar praktikplatser åt flyktingar med sjukvårdskompetens

"Vi vill bredda rekryteringsunderlaget"
5:42 min

Landstinget ska bli bättre på att tillvarata den sjukvårdskompetens som finns runt om i länet på våra asylboenden. Bland de flyktingar som kommer hit finns läkare och annan sjukvårdspersonal som det råder brist på i Värmland. I väntan på att deras utbildningar ska godkännas av socialstyrelsen kommer landstinget nu erbjuda dem praktikplatser.

Landstingets personalchef Annika Lidén känner väl till att det finns flera läkare som sitter sysslolösa på asylboenden runt om i länet och vill börja jobba igen:
- Jag personligen har haft flera påringningar , och det finns också verksamhetschefer som får spontanansökningar, men tidigare har vi inte haft nån tydlig väg in, men det är vi i startgroparna med nu.

Förutom praktikplatser innebär de nya rutinerna att studiebesök ska arrangeras för sjukvårdsutbildade flyktingar. För att få börja jobba självständigt krävs sen en svensk yrkeslegitimation som socialstyrelsen utfärdar. Det tar minst nio månader, förutsatt att man har klarat alla nödvändiga prov, svensktest och att ansökan är helt komplett. Personalchef Annika Lidén skulle gärna se att processen gick snabbare. Landstingets kostnader för hyrläkare är idag cirka 100 miljoner kronor per år, och det råder också brist på sjuksköterskor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".