Ett tåg. Foto: TT.
Foto: TT.

SJ vill köra förbi Kongsvinger

"De flesta reser mellan ändpunkterna"
1:21 min

Norska staten och Kongsvingers kommun kräver att SJ:s snabbtåg mellan Stockholm och Oslo ska stanna i Kongsvinger när linjen får utökade avgångar i augusti i år. Men det är inget SJ har planerat att göra.

Från och med den nionde augusti i år börjar SJ köra snabbtåg mellan Stockholm och Oslo och utökar avgångarna från två till tre om dagen. 4,5 timmar, istället för sex, ska det ta att åka mellan huvudstäderna. Med en kortare restid hoppas SJ kunna konkurrera med flyget.

Men för att restiden ska bli kortare så krävs det att det blir färre stopp. SJ planerar inte att stanna i varken Kongsvinger eller Charlottenberg. Sista anhalten i Värmland blir då Arvika. 

– De stora kundgrupperna reser mellan ändpunkterna Stockholm, Oslo och Karlstad, säger Maricka Berggren, presskommunikatör på SJ.

Att norska staten ställer krav på stopp på fler stationer längs spåret tycker inte Maricka Berggren är anmärkningsvärt med tanke på att de är med och finansierar tåglinjen. Om tåget kan stanna i Kongsvinger är något SJ nu undersöker.

– Vi tittar på förutsättningarna för att kunna göra det från december, säger presskommunikatör Maricka Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".