Framåt småtimmarna är raden av taxibilar längs Östra torggatan lång. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 5
Framåt småtimmarna är raden av taxibilar längs Östra torggatan lång. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Folk utanför krog. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
2 av 5
Utanför nattklubben Tempel i centrala Karlstad. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Folk utanför krogen. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
3 av 5
Nattklubben Jaguar vid kroggatan i Karlstad. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Krogvakten Robin Nilsson (mitten) och klubbägaren Bessim Plavci i samspråk med P4 Värmlands Annika Ström, i skenet från nattklubben. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
4 av 5
Krogvakten Robin Nilsson (mitten) och klubbägaren Bessim Plavci i samspråk med P4 Värmlands Annika Ström, i skenet från nattklubben. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Fredrik Olausson intervjuas. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
5 av 5
Polisen Fredrik Olausson. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
P4 Värmland kollar - #drogvarmland

Droger skapar farlig arbetsmiljö för taxichaufförer

Taxichaufför: "Det är jobbigt och farligt för alla taxiförare"
10 min

Att få tag på narkotika i Karlstad är lätt, den bilden bekräftar flera unga nattklubbsbesökare som P4 Värmland möter under en helgnatt. För taxichaufförerna bidrar knarket till många risksituationer, med hotfulla och våldsamma påverkade kunder.

En taxichaufför som P4 Värmland möter en sen helgnatt berättar att det uppstår hotfulla situationer ofta.

– Det händer varje kväll med olika förare. Jag har själv blivit misshandlad, i november, när jag körde en kille som var mycket full, jag vet inte om han hade tagit något annat också, säger chauffören.

Misshandeln han nämner inträffade i Norge, men även i Karlstad inträffar ofta obehagliga händelser när kunder blir bråkiga.

– De tror att de är starka, när de använder narkotika eller någonting annat. Det är jobbigt och farligt för alla taxiförare, säger chauffören som nu har tröttnat på yrket och vill sluta köra taxi.

Och visst är det vanligt och lätt att få tag på droger i Karlstad, det bekräftar flera personer som P4 Värmland möter ute i nattvimlet.

– När man är ute på krogen så kan det vara folk som frågar om man vill testa, om man har vänner i de kretsarna, säger en tjej.

– Det är hur enkelt som helst att få tag på. Det är alltid någon som känner någon som känner någon, det är bara att ringer, säger en annan tjej.

– Det är i vissa umgängen det finns mer. Men det finns alltid någon i ens närhet som håller på med det. Och det är nog vanligast på hemmafester, men det är nog vanligare på krogen än man tror också, säger 18-åriga Ebba.

– Jag tror aldrig att man kommer att kunna få det att försvinna, för det kommer nya saker hela tiden som de tar som partydrog och sådär. Jag har några vänner som sysslar med det, men de får inte göra det i min närhet. Det som förekommer mest är att de röker på, säger 21-åriga Linda.

I nattvimlet möter P4 Värmland också en 20-årig kille, som inte vill höras i radio, men som berättar att han tidigare bland annat har använt kokain och ecstasy. För att finansiera drogerna började han sälja narkotika själv och råna folk, säger han.

Nu är han drogfri sen ett par år tillbaka, och utifrån egen erfarenhet varnar han för att det är lätt att hamna i en ond spiral om man börjar knarka.

I det rödaktiga skenet utanför nattklubben Tempel träffar vi vaktchefen Robin Nilsson, som har jobbat som krogvakt i många år. En vanlig kväll brukar han och hans kolleger få stoppa och avvisa fyra, fem personer på grund av alkohol- eller knarkpåverkan, berättar han. Ju lägre åldersgränsen är, desto fler brukar det bli.

Men att upptäcka om någon har tagit droger är inte alltid så lätt.

– När de går in försöker vi ha lite koll på kännetecken vi har lärt oss. Ögonen, käkarna, beteendet. Vi försöker hålla koll på dem redan när de är på väg mot kön. Hur de går, vilket sällskap det är, säger Robin Nilsson.

Vad har du sett för utveckling över tid när det gäller droger?

– Nu är de mer finklädda, kan man säga. De ser mer välklädda ut, de som går på droger. Förr kunde man se på dem enklare, nu får man se mer på beteendet.

En som jobbar för att få bort drogerna bland unga är polisinspektören Fredrik Olausson. Polisen försöker tidigt fånga upp ungdomar som kan ha köpt narkotika.

– Vi kollar även dem som för oss är kända i narkotikasammanhang. Vi lyser på dem för att visa att vi ser dem. Vi har samtal med dem, tittar på pupiller, hur de talar, kroppspråk. Och kommer vi upp till skälig misstanke får de följa med till stationen för att ta urinprov, säger Fredrik Olausson.

– Vi har haft riktade insatser i nästan samtliga kommuner i Värmland och fått en ganska bra blick på vilka personer som rör sig när det handlar om narkotika, både bland unga och upp till 25 års ålder, tillägger han.

Han lyfter också fram satsningen "Krogar mot knark".

– Samtlig personal på Kungsgatan har genomgått Krogar mot knark-utbildningen, som består av både teori och praktisk övning. De har lärt sig att titta på signalerna som en misstänkt påverkad person uppvisar. Det gör att vi får ett bättre samarbete, och de får fler verktyg i lådan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".