Rune Atterstig är chef för trafikpolisen Värmland
Rune Atterstig är chef för trafikpolisen Värmland

Polisens it-system ger missvisande statistik

Rune Atterstig: " Det känns ju inte bra naturligtvis".
0:54 min

Brister i polisens rapportering om trafikolyckor i landet gör att den officiella statistiken underkänns av Transportstyrelsen. Bristerna uppges bero på problem med polisens it-system. Även här i Värmland så har polisens rapportering om trafikolyckor påverkat statistiken.

– Det känns ju inte bra naturligtvis. Den här statistiken har ju ett stort värde i och med att vi jobbar mot en säkrare trafik. Då ligger ju statistiken till grund för det fortsatta arbetet, säger Rune Atterstig som är chef för trafikpolisen i Värmland.

Hur missvisande har statistiken varit här i Värmland?

– För vår del i Värmland så har vi inte haft så dålig inrapportering som en del andra län har haft. Det har inte varit bra, men vi har inte varit sämst i Sverige.

Problemet med inrapporteringen började när man införde ett nytt avrapporteringssystem. Avrapporteringen vad gäller trafikolyckorna fungerade helt enkelt inte som det skulle till transportstyrelsen. Nu har man bytt ut systemet och under 2015 och framåt räknar man med pålitlig rapportering av trafikolyckor i länet

– Dels så är det ju så att vi har ett nytt avrapporteringssystem nu och för vår del så har vi gått ut med nya rutiner som vi tror kommer att avhjälpa det här, så jag ser med förhoppning framåt, menar Rune Atterstig, chef för trafikpolisen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".