Karin Kilman. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Karin Kilman är avdelningschef på Första linjen. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
P4 Värmland kollar - #drogvarmland

Första linjen ska hjälpa unga i kris

Karin Kilman: "Bara att säga att man vill prata med någon"
0:54 min

En helt ny vårdverksamhet ska snart starta i Karlstads centrum. Något som ska få ner de långa köerna till barn- och ungdomspsykatrin.

Satsningen heter Första Linjen och riktar sig till barn och ungdomar som mår dåligt psykiskt eller har börjat med droger.

– Man kommer att kunna ringa och SMS:a. Vi kommer också att ha drop-in med en bemannad reception, säger Karin Kilman, avdelningschef på Första linjen.

Första linjen öppnar i månadskiftet mars-april och det är ett samarbete mellan landstinget i Värmland och Karlstad med kranskommuner. Å tanken med första linjen är att fånga upp barn och ungdomar så fort och tidigt som möjligt, innan problematiken blivit så allvarlig. Man riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 6-20 som mår dåligt, det handlar om lindrigt måttlig psykiskt ohälsa eller psykosocial problematik.

– Just den här vårdnivån har inte funnits för de här barnen tidigare, säger Karin Kilman.

#drogvarmland

Vi tar ett helhetsgrepp på drogproblematiken i länet. Har du egna erfarenheter? Var med och påverka innehållet i radion denna temavecka. Ring vår publikredaktör Annika på 054-777 26 62 eller mejla p4varmland@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".