Ulf Sigmundsson. Foto: TT/SR
Ulf Sigmundsson, musikproducent på Sveriges Radio. Foto: TT/Sveriges Radio.

P4:s musikutbud: "Just nu är 80-talet populärast"

Ulf Sigmundsson: Vi försöker få en skön blandning
10 min

Den senaste tiden har p4:s musikutbud debatterats i såväl tidningsinsändare som sociala medier. Ulf Sigmundsson är musikredaktör för bland annat P4 Värmland och han förklarar hur musiken vi spelar väljs ut.

Ulf Sigmundsson är en av flera musikredaktörer på Sveriges Radio. Han arbete består bland annat av att bestämma vilka låtar som ska spelas i radio. Han förklarar hur grunden för de besluten ser ut och att det handlar om en mix som ska fungera under en hel dag och under olika ämnen som tas upp i de olika programmen.

– Det ska funka mellan politiker-intervjuer, trafikmeddelande och allt sånt, säger Ulf Sigmundsson.

Han menar också att låtar som sticker ut allt för mycket eller är komplicerade, eller för långa inte heller fungerar i det flödet.

– Det ska vara lättlyssnad musik som folk tar till sig, säger han.

Hur P4 Värmland tar fram vilka låtar som spelas beror på flera olika parametrar.

Dels gör SIFO undersökningar som kollar vad folk lyssnar på och dels gör Sveriges Radio egna undersökningar som ser  att den här musiken har man tröttnat på.

Kritik som ibland förs fram mot musikutbudet är att vissa låtar spelas alldeles för många gånger under en.

– De låtar som ligger på den så kallade A-listan, det vill säga de populäraste låtarna just nu, spelas två gånger per dag, säger musikredaktör Ulf Sigmundsson.

När det gäller musikutbudet handlar det också om vilken målgrupp p4 Värmland har.

– P4 fokuserar på folk mitt i livet omkring 35 till 50 år. Naturligtvis vänder vi oss också till folk som är äldre. Därför spelar vi musik från 60-, 70-, 80-, 90-talet, säger Ulf Sigmundsson.

Och han vet precis vad p4:s lyssnare vill ha. 

– Det vi vet är att 80-talet är populärast just nu!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".