Helge Fossmo skyddas av bevakningspersonal på Svea Hovrätt. Foto: Bertil Ericson/TT
Helge Fossmo skyddas av bevakningspersonal på Svea Hovrätt. Foto: Bertil Ericson/TT

Inget tidsbestämt straff för Fossmo

Den före detta Knutbypastorn Helge Fossmo, som är dömd för anstiftan till mord, får inte sitt livstidsstraff tidsbestämt. Det beslutade Göta Hovrätt idag.

I höstas meddelade tingsrätten i Örebro att straffet skulle tidsbestämmas till 24 år, men Göta hovrätt går nu på åklagarens linje och slår fast att Fossmo ska vara fortsatt livstidsdömd.

Helge Fossmo dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till ett mord och två mordförsök i Knutby i Uppland.

Tingsrätten motiverade i höstas tidsbestämningen på 24 år med att det inte finns någon risk att Fossmo ska återfalla i allvarlig brottslighet och att han har varit på flera obevakade permissioner utan anmärkning. Om tingsrättens beslut hade legat fast hade Fossmo kunnat bli villkorligt frigiven 2020.

Men hovrätten menar att frågan om att omvandla livstidsstraffet har väckts för tidigt. Hovrätten pekar bland annat på ett utlåtande från Rättsmedicinalverket, där det sägs att Fossmo "inte tycks ha tillfredsställande insikt i sina personlighetsmässiga brister".

Verket bedömer visserligen samtidigt att återfallsrisken är låg, men hovrätten konstaterar att man inte kan utesluta att riskbedömningen förändras under tiden som återstår innan det blir aktuellt med villkorlig frigivning. Hovrätten gör också bedömningen att straffvärdet för brotten Fossmo dömdes för i vart fall inte understiger 24 år.

Därför har en enig hovrätt beslutat att livstidsstraffet ska fortsätta gälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".