En tiggare i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.

Norges regering vill förbjuda tiggeri i hela landet

"Polisen har haft stora utmaningar"
1:28 min

I Norge presenterade regeringen igår ett lagförslag om ett nationellt förbud mot tiggeri. De senaste två åren har Norge stegvis skärpt sin hållning mot tiggare.

Invandringskritiska Fremskrittspartiet sitter numera i norska regeringen och förra året blev det fritt fram för kommunala tiggeriförbud.

I november blev Arendal i södra Norge först ut med att införa ett sånt förbud. Men regeringen vill nu stoppa tiggeriet i hela landet. Nu skickar man därför ut ett lagförslag på snabbremiss.

Där skriver man bland annat att "polisen har haft stora utmaningar med organiserad kriminalitet som ofta följer i kölvattnet av dessa kringresande tiggarmiljöer". Regeringen föreslår antingen ett generellt tiggeriförbud eller förbud mot det man kallar organiserat tiggeri.

Enligt departementet kan det dock bli problem att dra gränser mellan vad som kan klassas som organiserat tiggeri och inte. Det finns redan kritik mot lagförslaget, bland annat från norska Advokatföreningen.

Diskrimineringsombudsman Sunniva Ørstavik är orolig för att tiggeriförbudet kommer leda till ytterligare diskriminering och trakassering riktad mot romer i Norge.

"Vi kan inte genom förbud bli av med fattigdom och nöd", säger hon i en skriftlig kommentar till Ekot.

Även flera partier i Stortinget är emot eller tveksamma till ett nationellt tiggeriförbud, men regeringen väntas ändå få igenom sitt lagförslag med stöd av Senterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".