Elnät
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Värmlänningars elnätspris 40 procent högre än stockholmares

"Vi försöker få till en utjämning"
1:18 min

Över 40 procent dyrare är elnätspriset hos Fortum i Värmland jämfört med Stockhlom. Fortum har sökt om en utjämning av priset i landet hos Energimarknadsinspektionen men fått nej.

Värmland har bland de högsta tarifferna på elnätspris i landet och det gäller både villor och lägenheter. Skillnaden är stor mot Stockholm, och det hänger ihop med att det bor fler människor på mindre yta där.

– För att få en känsla för det brukar vi säga hur många meter ledning varje kund betalar för. I vårt nätområde i Värmland får varje kund finansiera ungefär 187 meter ledning. Tittar man på medelkunden i Stockholm är det lite drygt 20 meter, så det är klart att det är jättestor skillnad, säger Bengt Johansson, ansvarig affärsutvecklare hos Fortum.

Energimarknadsinspektionen har avslagit en ansökan från Fortum att jämna ut elnätspriset i landet.

– Vi har gjort en ny ansökan eftersom utjämning mellan landsbygd och tätort är en politiskt inriktning. Säger Bengt Johansson till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".