Anna Lundmark Lundberg,  vd på Almi Värmland. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.
Anna Lundmark Lundberg, vd på Almi Värmland. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.

Tillväxtlån ger nya möjligheter till företagare i Värmland

Anna Lundmark Lundberg, vd på Almi: "Det innebär att fler företag kan expandera."
1:34 min

Nu kommer nya möjligheter för företag i Värmland att satsa på innovativ utveckling. Europeiska Investeringsfonden har tillsammans med Almi tagit fram ett lån för små och medelstora företag som är i en expansionsfas. 

– Det innebär att fler företag kan expandera än vad som har gjorts tidigare. Vi har sen länge identifierat ett behov till exempel vid marknadsintroduktion, ett företag har tagit fram en produkt eller en tjänst och sen kostar det ofta jättemycket pengar att introducera den här varan eller tjänsten. Man ska slå sig in på en ny marknad, man ska rigga en organisation och man ska producera. Där har det varit svårt hittills att låna pengar eftersom man har haft ett negativt kassaflöde, där kan vi gå in nu, säger Anna Lundmark Lundberg som är vd på Almi Värmland.

Almi är först i Europa med att teckna avtalet tillsammans med Europeiska investeringsfonden och avtalet kommer att gälla i två år, sen blir det utvärdering. Almi har sen tidigare haft riskvillig finansiering men aldrig haft de stora beloppen i det uppstartande skedet för företaget. Tillväxtlånet har ingen övre gräns däremot är minimibeloppet på 250.000 kronor. Lånet ska betalas tillbaka, men det är amorteringsfritt en längre period, lägre ränta och en förlängd återbetalningstid på tio år.

– Det finns alltid en risk med att låna pengar. Men det kan också finnas en risk att inte låna pengar. Hittills har det varit svårt att få pengar vid till exempel en marknadsintroduktion, då har man förväntat sig att ägarna själva ska gå in med pengarna, nu går vi in och delar den risken med ägaren säger Anna Lundmark Lundberg.

Almi tror att ungefär 20 procent av deras utlåning kommer att bestå av tillväxtlånen.

– Jag tror att det finns en jättepotential och det grundar jag på att vi vet att det finns ett behov, efterfrågan är stor och har varit så i flera år. Så jag tror att det här har en stor potential och att det skapar bra möjligheter menar Anna Lundmark Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".