Tegelväg med Hammarö kommuns skylt. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
P4 Värmland kollar - #drogvarmland

Missbruksvården kostar allt mer på Hammarö

Ulrica Vitalis: "Det är väldigt höga siffror för oss"
1:21 min

Under flera år har kostnaden för missbruksvården ökat i flera värmländska kommuner. Hammarö är en av de kommuner där kostnaderna stigit kraftigt.

 2014 la Hammarö 2,5 miljoner på missbruksvården, berättar Ulrika Vitalis, chef för individ- och familjeomsorgen. Ulrika Vitalis är chef för individ- och familjeomsorgen i kommunen och hon säger att det är en stor kostnad.

– Det är klart att det är väldigt höga siffror för oss, säger Ulrika Vitalis.

Är det en stor ökning?

– Ja, det har stigit, säger hon.

Varför kostnaderna för missbruksvården ökar i Hammarö så mycket finns inget entydigt svar på. Det kan vara så att man blivit bättre på att upptäcka de som behöver hjälp, säger Ulrika Vitalis, men också så att man ibland tvingas ha en person kvar på en placering eftersom det inte finns boende i kommunen.

– En viss del av pengarna kunde ha gått till att vi jobbat mer intensivt på hemmaplan, men personen har oftast ingen plats att ta vägen när han eller hon ska flytta hem.

I mars kommer socialförvaltningen att få tillgång till fler bostäder, då sju lägenheter står klara vid gamla Hammarögymnasiet.

– Det är ett boende för de som har allra svårast att få bostad, säger Ulrika Vitalis.

Mer samarbete mellan kommunerna och mer förebyggande arbete tror Ulrika Vitalis är en väg till bättre vård och även minskade kostnader. För det är målet.

– Ja, och jag tror att det går att minska kostnaden för missbruksvården, säger hon.

Ulrika Vitalis säger att antalet drogpreparat hela tiden ökar markant och att samhället ligger efter när det gäller att veta vilka droger som används av missbrukarna.

När kostnaderna ökar, finns det då risk för att människor som behöver och har rätt till hjälp inte får det?

– Nej, vi tillför mer resurser genom att anställa mer personal.

Under våren kommer Socialstyrelsen med nya riktlinjer för missbruksvård. Riktlinjerna är tänkta som ett stöd för dem som fattar beslut om hur resurserna ska fördelas inom missbruks- och beroendevården. Riktlinjerna välkomnas av Ulrika Vitalis.

– Vi behöver bli tydliga med vilka metoder som fungerar och vilka som vi ska använda, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".