Nedklottrad vägg på Haga i Karlstad. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.
Arkivbild: Anna Lingsell/Sveriges Radio.

Skadegörelsebrotten ökar kraftigt

Antalet polisanmälda skadegörelsebrott ökade dramatiskt här i Värmland ifjol. Det visar en ny rapport från stiftelsen Tryggare Sverige.

Skadegörelsebrott är nästan uteslutande klotter. Och efter att ökningen av klotter varit marginell här i Värmland mellan de fyra åren 2010 och 2013 så steg antalet kraftigt ifjol.

2010 anmäldes 436, sen steg det varje år till 474 år 2013 men sen hände något under förra året och antalet anmälningar ökade med 36 procent till 642 här i Värmland.

Vad som hänt ifjol är dock okänt för forskarna. Deras nya rapport innehåller analyser av redan känd forskning och några glasklara svar finns inte. Tvärtom hävdar Stiftelsen Tryggare Sverige att det inte finns några bevis på att t ex uppförandet av lagliga klotterväggare i kommunerna ger mindre illegalt klotter, snarare tvärtom.

Andra kommuner arbetar med en nolltolerans mot klotter: Så fort en nedklottrad vägg upptäcks saneras den med grundtanken att visa att vi bryr oss om hur det ser ut i vår kommun. Men inte heller den metoden motverkar det illegala klottrandet.

Varför klottret har ökat med 36 procent i Värmland det senaste året är det således ingen som vet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".