Lokman Atroshi tar blodtryck på en kvinna. Foto: Lokman Atroshi.
1 av 5
Lokman Atroshi vårdar kvinna. Foto: Lokman Atroshi.
Flicka på sjukhusbrits. Foto: Lokman Atroshi.
2 av 5
Flickans syskon dödades av IS. Foto: Lokman Atroshi.
Barn håller upp bröd. Foto: Lokman Atroshi.
3 av 5
Foto: Lokman Atroshi.
Äldre man tvättar ett barns huvud. Foto: Lokman Atroshi.
4 av 5
Barnens föräldrar dödades av IS. Nu är det deras åldrige farfar som tar hand om dem. Foto: Lokman Atroshi.

Svenske läkaren Lokman Atroshi vårdar IS offer i Irak

"Det är mycket hemska historier, flesta familjer har förlorat någon"
14 min

Filipstadsläkaren Lokman Atroshi tillbringar det mesta av sin tid i Kurdistan där människor befinner sig på flykt från terrororganisationen IS. Han jobbar på ett fältsjukhus i Dohuk som han och hans kolleger startade upp i september. 

Läkaren Lokman Atroshi, som äger Filipstads vårdcentral, åker ofta fram och tillbaka mellan Sverige och norra Irak för att hjälpa de flyktingar som fördrivits från sina hem av terrororganisationen IS. Där driver han och hans kolleger ett sjukhus i Erbil samt ett fältsjukhus i Dohuk.

De humanitära förhållandena i lägren är mycket svåra och hittills har hjälpen till flyktingarna varit knapphändig från de internationella organisationerna. 

– De är mycket beroende av hjälp utifrån. De har inte tillräckligt med dricksvatten, de hygieniska förhållandena är väldigt svåra och vi har svårt att få tag på mediciner, säger Lokman Atroshi.

Kylan om nätterna är också svår för flyktingfamiljerna som bor i enkla tält utan möjlighet till uppvärmning.

Brist på mat är ett annat stort problem. Lokman Atroshi berättar att bland det första som Kurdiska läkarsällskapet behövde göra i somras på plats var att starta ett bageri, på grund av svälten. 

Människorna han möter på fältsjukhuset bär på fasansfulla historier.

– De flesta familjer har förlorat någon. Många kvinnor och flickor har blivit bortförda, upp till 3000, säger Lokman Atroshi.

Det är bland annat yezidiska flickor som IS ska ha hållit som sexslavar.

– De har blivit våldtagna 20 till 30 gånger per dygn. De har blivit sålda och har inte haft rätt till sjukvård eller mat. De har varit rena sexslavar.

Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, stödjer ett förslag att tillbakavändande IS-krigare från Sverige ska tas om hand av svenska samhället, med till exempel psykologhjälp och praktikplatser. För Lokman Atroshi sticker det i ögonen:

– 300 tjejer där har blivit våldtagna av IS-anhängare. Jag har ingen hjälp att erbjuda dem. 30 av dem är gravida, den yngsta är 12 år. Från mitt perspektiv är det löjligt att vi ska erbjuda hjälp till förövare istället för att gå ner dit och hjälpa offren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".