Blinkers. Foto: Malin Nordström/Sveriges Radio.
Foto: Malin Nordström/Sveriges Radio.

Karlstad: 6 av 10 struntar i blinkers

Trafikanterna i Karlstad är sämst i landet på att använda blinkers, enligt en undersökning som Motormännen och Sveriges motorcyklister har gjort.

15 orter ingår i undersökningen, och drygt 12 000 observationer har gjorts. I Karlstad struntade man i att använda blinkers i hela 58 procent av fallen. Rikssnittet var 24 procent, och bäst i landet var trafikanterna i Helsingborg.

Av statistiken framgår också att kvinnor är bättre än män på att använda blinkers.

– Det är väldigt tråkigt att så många låter bli att använda blinkers när de är ute i trafiken. Om fler visade sina intentioner i tid genom att använda blinkers skulle ett bättre flyt skapas i trafiken, framkomligheten skulle förbättras och flera onödiga olyckor och tillbud skulle kunna undvikas, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen

Noterbart är också att yrkeschaufförer sköter sig bättre än privata trafikanter, och att motorcyklister är allra sämst på att slå på blinkersen.

Undersökningen genomfördes i tre- och fyrvägskorsningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".