Satsning på jämlikare cancervård med kortare köer

Cancersjukas väntan på vård ska kortas, efter en dansk förebild. Regeringen satsar en halv miljard kronor för att göra vården mer jämlik i landet genom att införa så kallade standardiserade vårdförlopp.

Idag är det stora skillnader i väntetid, bland annat måste patienter med huvud- och halscancer vänta 82 dagar på diagnos i Värmland, jämfört med bara 35 dagar i Uppsala.

Fem typer av cancerdiagnoser ingår i regeringens satsning, och landstinget i Värmland meddelar att man håller på att ta fram handlingsplaner för varje diagnos vilket är en förutsättning för att kunna få ta del av satsningen.

Det är så kallade standardiserade vårdförlopp som ska ge snabbare diagnoser och korta onödig väntetid för patienterna. Det är fem cancerdiagnoser som omfattas av överenskommelsen: Akut myeloisk leukemi, huvud- och halscancer, matstrupe- magsäckscancer, prostatacancer och cancer i urinblåsa och urinvägar.

– Med den här överenskommelsen kan vi få stöd för att ytterligare utveckla vården för de värmländska patienterna, säger överläkare Tomas Hallgren, som leder arbetet med att införa standardiserade vårdförlopp i Värmland, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".