18-årige Simon Eriksson trivs väldigt bra på Gnistan. Till höger om honom sitter handledaren Jan Johannesson. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.
1 av 2
18-årige Simon Eriksson trivs väldigt bra på Gnistan. Till höger om honom sitter handledaren Jan Johannesson. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.
På Gnistan används folkracebilar som redskap för att hjälpa skoltrötta ungdomar. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.
2 av 2
På Gnistan används folkracebilar som redskap för att hjälpa skoltrötta ungdomar. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.

"Gnistan" släcks ner

Felicia Weinberg: "I dag vill inte många jobba med bilar"
3:34 min

Ikväll väntas kommunfullmäktige i Torsby fatta beslut om att lägga ner ungdomsverksamheten Gnistan, som startades för 18 år sedan. Gnistan låter skoltrötta och vilsna ungdomar meka med folkracebilar.

Ikväll väntas kommunfullmäktige i Torsby fatta beslut om att lägga ner ungdomsverksamheten Gnistan, som startades för 18 år sedan. Gnistan låter skoltrötta och vilsna ungdomar meka med folkracebilar. Även om projektet har varit framgångsrikt så sätter alltså kommunen nu stopp, något som den nu pensionerade initiativtagaren Christina Walfridsson tycker det är tragiskt.

1997 startade Christina Walfridsson, då på Socialförvaltningen i Torsby kommun, tillsammans med Östmarks motor och fritid en verksamhet som använder sig av bilar och motorer som verktyg för att hjälpa skoltrötta ungdomar.

– Vår tanke när vi startade verksamheten var att hjälpa de skolungdomar som inte orkade med skolan och tycker att allt är jobbigt i livet. Även om man inte klarar skolan så duger man ändå. Man kunde få en utbildning socialt. Så att man skulle trivas bättre i samhället, säger Christina Walfridsson.

Efter 18 år läggs alltså Gnistan ner. Orsaken är, enligt socialförvaltningen i Torsby kommun, att bilmekanikerna som tagit hand om de skoltrötta ungdomarna saknar rätt pedagogisk utbildning, som krävs enligt den nya skollagen. Men det handlar även om att intresset för att meka med bilar har svalnat, säger Felicia Weinberg, biträdande socialchef i Torsby kommun.

– Tider förändras och behoven ser olika ut. I dag är det inte speciellt många ungdomar som brinner för att jobba med bilar. Det var en större mängd som gjorde det förut, säger Felicia Weinberg, biträdande socialchef på Torsby kommun.

18-årige Simon Eriksson från Stjerneskolan i Torsby svetsar en orange folkracebil. Han trivs. Simon säger att han kommer sakna Gnistan.

Simons handledare heter Jan Johannesson. Jan håller inte alls med Felicia Weinberg. Han tror att det finns ett jätteintresse för verksamheten.

– Det ger ungdomarna oerhört mycket. Det är ju en motorkultur här i Torsby kommun, så jag tror det finns massvis med elever som skulle vilja vara här, säger Jan Johannesson.

Felicia, betyder det här att ni lämnar över skoltrötta ungdomar till skolan?

– Det betyder att vi kommer arbeta på ett annat sätt med skoltrötta ungdomar, tillsammans med skolan. Inte genom främst praktik eller bilar. Det har nått en riktad målgrupp som kanske har varit mycket mer killar, vi har många flickor i dag som också är skoltrötta.

Men kan inte flickor jobba med bilar?

– Självklart kan de det. Men sen har det inte varit det i lika stor utstäckning, men det har naturligtvis varit flickor där också. Men jag tror att vi måste jobba på ett annat sätt. Möta upp och erbjuda ett annat sätt helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".