En bra idé är viktig för att starta eget företag. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
1 av 2
Fler unga med goda idéer borde starta eget menar Svenskt näringsliv. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Ellen Karlsson. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
2 av 2
Ellen Karlsson, projektledare på Svenskt näringsliv. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Svenskt Näringsliv: "Fler ungdomar borde starta eget"

Svenskt Näringsliv: "Måste fortsätta samverka mellan näringsliv och skola"
1:32 min

Ungdomsarbetslösheten oroar Svenskt Näringsliv som presenterat en "Framtidsanalys av Värmlands län" vad gäller förutsättningar för tillväxt inom företagande.

– Vi borde stimulera ungdomarna och få dem in i arbetslivet. En viktig del är att man fortsätter samverkan mellan näringsliv och skola, allt för att ungdomarna ska få en insyn, säger Ellen Karlsson på Svenskt näringsliv

Enligt novembersiffror från Arbetsförmedlingen så var arbetslösheten för unga mellan 18-24 år 20 procent faktiskt 3 procentenheter lägre än året innan. Snittet för landet var dock 15 procent.

En av anledningarna är att utbildningsnivån i länet är lägre än snittet i riket. Men där finns en samverkan mellan hälften av länets företag och skolan som en draghjälp i rätt riktning.

Men trots stor arbetslöshet har enligt Svenskt Näringslivs rapport nästan hälften av värmlandsföretagen svårt att rekrytera den personal som dem behöver. Även arbetslivserfarenhet i kombination med den rätta utbildningen saknas.

Kristinehamn, Arvika, Sunne och Årjäng ligger i topp vad gäller enskilda kommuner i Värmland som är bra på företagsamhet och allmänheten i Värmland har en något mer positiv syn på företagande än genomsnittet i riket.

– Jag tror man behöver coacha dem lite grand så att de känner att de har ett självförtroende, säger Emma Norén, ung företagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".