Två vargar skjutna i Värmland bärs ut ur skogen. Foto: Peter Bäcker /TT
Arkivbild: Peter Bäcker /TT

Jakten är över - sista vargen fälld

Kari Langöen: "Vi tycker det fungerat bra"
1:21 min

Den värmländska vargjakten är avlyst. Enligt länsstyrelsen är det 24:e djuret fällt och därmed får inga ytterligare vargar skjutas.

Den sista vargen sköts i jaktområde 2 i Forshagareviret strax efter klockan 14 idag. Vargen rapporterades först som påskjuten vilket innebar eftersök. Nu är det bekräftat att vargen är fälld.

Hur har jakten varit i Värmland?

– Vi tycker det fungerat bra hos oss och vi har inte haft några problem när vi besiktigat vargarna, säger Kari Langöen, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Jakten inleddes för drygt en och en halv veckan sen, den 16 januari, det efter att licensjakten först stoppats av förvaltningsrätten, men kammarrätten gav sen klartecken för årets jakt. I morgon väntas besked från Högsta förvaltningsdomstolen om den prövar ärendet.

Under jakten i Värmland har 14 vargar skjutits i det södra jaktområdet och 10 fälldes i det norra området.

– Min bedömning är att det är 12-16 vargar kvar i de revir som man hade målet att tömma. Det målet har man inte nått med jakten, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen efter att jakten avlysts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".