Säfflebon Eva Möller känner sig otrygg när det på kvällen kommer ett gäng främmande människor. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.
Säfflebon Eva Möller känner sig otrygg när det på kvällen kommer ett gäng främmande människor. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.

Varannan Säfflebo är otrygg

Studie visar: "Kriminaliteten påverkar tryggheten väldigt lite"
1:26 min

När Säffle kommun lät invånarna utvärdera verksamheten så var det just tryggheten som behövde bli bättre. Mycket bättre. Hälften av de drygt 550 personerna svarade att de känner sig otrygga i Säffle.

Eva Möller bor lite utanför Säffle, och hon aktar sig för att vara inne i Säffle på kvällstid.

– Jag tycker att det är ganska mycket gäng här. De kommer många i grupp och om jag inte känner vederbörande så blir en ju otrygg, säger Säfflebon Eva Möller.

Men trots inbrottsvågen i höstas, och två mord de senaste tre åren, så är det inte själva kriminaliteten som skrämmer, säger Urban Bengtsson inre befäl på polisen i Säffle.

– Ja, Säffle sticker ju inte ut på något sätt i negativ riktning om man jämfört med andra kommuner som har ungefär samma storlek. Utan det bygger nog på upplevd trygghet, och den är ju väl värd att ta på största allvar.

Evelina Wigstrand Högberg studerar till samhällsanalytiker på Karlstads universitet och hon har tillsammans med Säffle kommun gjort en studie om den upplevda tryggheten i Säffle. 

– Ja, vi kom fram till att rörelse i stan är viktigt, att den fysiska miljö påverkar hur trygghetsupplevelsen är, ansikten i kommun och att kriminaliteten påverkar väldigt lite hur man upplever tryggheten. Man är mer bekymrad över att man utsätts för ett brott utan att någon ser, för att det är väldigt folktomt, säger Evelina Wigstrand Högberg.

Ökad synlighet är något polisen i Säffle har prioriterat högt.

– Numera är vi ju nio poliser i yttre tjänst, för något år sedan var vi två. Vi ser att vi har goda möjligheter att öka den här siffran till det bättre, säger Urban Bengtsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".