En skjuten varg. Foto: Gunnar Glöersen/Jägareförbundet
En varg skjuten i Gårdsjöreviret den 18 januari. Foto: Gunnar Glöersen/Jägareförbundet.

Beslut om vargjakten idag

På onsdagsförmiddagen kommer besked från Högsta förvaltningsdomstolen om alla juridiska turer kring den infekterade vargjaktsfrågan.

Ett besked som tagits först när de flesta vargar i licensjakten är fällda i Örebro, Värmland och Dalarna.

För oavsett vad domstolen kommer fram till har redan 40 av de 44 vargar som skulle skjutas fällts. Så är i alla fall läget innan jakten drog igång igen i dag på morgonen.

Jakten som bestämdes av Länsstyrelserna i respektive län har överklagats i flera instanser och först I dag säger sista instans, Högsta förvaltningsdomstolen, vad som är rätt eller fel.

Årets licensjakt, som grundar sig på ett politiskt beslut om vargbeståndet, höll på att stoppas av rent juridiska skäl. Det juridiska spörsmålet handlar om den eventuella rätten att till domstol kunna överklaga ett myndighetsbeslut kring jakten.

Det bottnar i sin tur kring en ändring av jaktförordningen som för en tids sedan gjordes med regeringens goda minne. Där står numera att frågan om licensjakt på varg tas av länsstyrelsen i respektive län. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Naturvårdsverket, men därefter är det stopp. Tidigare hade det kunnat överklagas till förvaltningsrätten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".