Foto: Vegard Grøtt/TT
Stortinget. Foto: Vegard Grøtt/TT

Norsk storstrejk idag

"Man skapar en otrygghet"
1:49 min

En politisk strejk väntas lamslå stora delar av Norge i eftermiddag. Busschaufförer, lärare och många andra strejkar under två timmar, i protest mot föreslagna förändringar i den norska arbetsmiljölagen.

– Det vi reagerar på är de stora ändringarna som bland annat handlar om användande av tillfälliga anställningar. Man skapar en otrygghet i det norska arbetslivet som inte finns nu, säger Terje Skyvulstad som är vice ordförande för lärarfacket Utdanningsforbundet.

Den nya arbetsmiljölagen kritiseras, inte minst från fackligt håll, för att den öppnar upp för många fler tidsbegränsade anställningar. Arbetstagare ska också kunna tvingas jobba mer övertid än idag.

– Jag är mycket upprörd och besviken. Alla i fackföreningsrörelsen i Norge står enade bakom den här strejken, säger Skyvulstad.

Den politiska strejken riktar sig alltså mot regeringens förslag och inte mot arbetsgivarna.
Dagens strejk är frivillig, men det kan bli uppemot 1,5 miljon norrmän som vägrar att jobba mellan klockan två och fyra idag.

Strejken stoppar all tågtrafik och mycket flygtrafik i Norge och i stora delar av landet räknar man med bland annat stängda skolor, inställda bussar och långa köer vid gränsövergångar till Sverige.

Regeringen lade fram sitt förslag om ny arbetsmiljölag i december, med syftet att öka möjligheten för unga och utlandsfödda att få jobb. Arbets- och socialminister Robert Eriksson säger sig inte förstå kritiken mot förändringen.

– Denna regering lägger upp för ett tryggt, flexibelt och familjevänligt arbetsliv, säger Robert Eriksson.

Idag får Norge sin första generalstrejk sedan 1998. Förra gången strejkade norrmän i protest mot statsbudgeten.

Dagens strejk berör också många svenskar som jobbar och bor i Norge. Förra året var det nästan 86.000 svenska medborgare som hade skattekort i Norge, vilket man måste ha för att få jobba i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".