Tegelväg med Hammarö kommuns skylt. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Sätterstrand har kostat Hammarö mångmiljonbelopp

Siw Gidlöf (S): "Kommunen har betalat 35 miljoner"
1:29 min

Hammarö kommuns bolag Sätterstrand Business Park fick 2010 kravet att vara lönsamt före 2015. Nu har de fem åren gått och under tiden har kommunen fått skjuta till mångmiljonbelopp i aktieägartillskott.

– Ungefär 35 miljoner kronor har kommunen betalat i aktieägartillskott och ungefär lika mycket pengar har kommit in till kommunen i form av hyra, säger kommunalrådet Siw Gidlöf (S) som därmed menar att det hela är ett nollsummespel.

Men Sätterstrand Business Park är ett aktiebolag och har kravet på sig att gå med vinst. Något som företaget aldrig gjort.

– Nej, det är helt korrekt. Nu försöker vi analysera vad detta beror på. Sen är det naturligtvis viktigt att kommunen kan få tillbaka pengar på insatt kapital, säger Siw Gidlöf (S).

Arbetet med att analysera verksamheten pågår som bäst och man tittar också över ägardirektiven.

– Jag vill inte föregå det jobbet. Men kommunfullmäktige har uttalat sitt förtroende för bolaget och har dessutom beslutat om aktieägartillskott, säger Gidlöf (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".