Göran Hägglund. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Göran Hägglund (KD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Göran Hägglund (KD) avgår

Peter Kullgren (KD): "Han har varit en bra partiledare"
1:30 min

Göran Hägglund avgår som partiledare för Kristdemokraterna. Det meddelade han vid en presskonferens i riksdagen idag. Ett extra riksting ska utse efterträdaren till den 56-årige värmlänningen.

– Elva år på partiledarposten kräver sitt, säger han.

Beslutet fattade han under juluppehållet, säger han och tillägger att det inte hade något att göra med den så kallade decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen.

Ett extra riksting ska enligt Hägglund inkallas under våren för att utse efterträdaren.

– Han har gjort väldigt viktiga insatser för Kristdemokraterna. Vi har ett bra samarbete och jag gillar verkligen honom. Han har varit en bra partiledare för Kristdemokraterna, säger Peter Kullgren (KD), kommunpolitiker i Karlstad och dessutom partistyrelseledamöt.

Göran Hägglund inledde sin politiska bana i slutet av 1970-talet då han engagerade sig i Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU). Han har varit riksdagsman sedan 1991 och partiordförande i Kristdemokraterna sedan 2004. Han var Sveriges socialminister från 2006 till 2014.

Hägglund utmanades 2012 om partiledarposten av Mats Odell. Odell var ett av partiets mest rutinerade namn och minister under Carl Bildts tid som statsminister 1991-1994. Hägglund besegrade Odell, som förlorade efter att ha fått omkring en tredjedel av rösterna.

Röstsiffrorna på partiets riksting i januari 2012 blev 198-88.

Hägglund är känd för sin humor, både under debatter och tal, och har under sin politiska karriär fått beröm för att ha glimten i ögat.

Fakta om Göran Hägglund (KD)

  • 56 år gammal.
  • Född och uppvuxen i värmländska Degerfors.
  • Bosatt i Jönköping och gift med Karin Hägglund, två söner.
  • Började sin politiska bana i ungdomsåren, på 1970-talet. Har suttit i förbundsstyrelsen och arbetat som ombudsman för Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU).
  • Riksdagsman sedan 1991, partiordförande i Kristdemokraterna sedan 2004 och socialminister 2006-2014.
  • Var politisk sekreterare åt sin företrädare Alf Svensson i riksdagen 1985-1988.
  • Jobbade som placeringsrådgivare och försäkringskonsult 1988-1991.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".