Ulf Skogsberg är butikschef på Gengåvan i Karlstad. Han står framför en del av Sveriges Radio Värmlands skivarkiv.
1 av 3
Ulf Skogsberg, butikschef på Gengåvan i Karlstad, med delar av SR Värmlands skivarkiv. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.
Två LP-skivor står uppställda på ett bord, på Gengåvan i Karlstad
2 av 3
Några av de LP-skivor som säljs på lördag. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.
LP-skivor i högar
3 av 3
Plattorna kommer kosta mellan tio och trettio kronor. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.

Hårt tryck på P4 Värmlands skivarkiv

"En norrman ringde och bjöd 70 000 för alltihop"
3:14 min

Vinylplattornas tid i radion är sedan en tid tillbaka över. 6000 plattor har i över ett decenium legat och skräpat på Radiohuset i Karlstad. Men nu ska skivorna åter komma till nytta. På lördag säljs hela skivarkivet på Gengåvan i Karlstad, för välgörande ändamål.

Ulf Skogsberg, butikschef på Gengåvan i Karlstad, blev positivt överraskad när han fick reda på att Gengåvan skulle få sälja Radio Värmlands skivarkiv.

– Otroligt, tänkte jag när de sa till mig att åka upp till Värmlands Radio och hämta hela deras skivarkiv. Då gick det en liten tråd i mig, wow, tänkte jag, vad häftigt, säger Ulf Skogsberg.

Just nu sitter Ulf på en musikskatt. Men det kommer han inte göra länge. På lördag öppnas det för försäljning av hela Radio Värmlands skivarkiv. Och det är ett brett utbud.

– Carole King, vi har Jeja Sundström, Kim Larsen som är välkänd, Nena, lite poppigt har vi där. Vi har också Lolita pop, och så har vi Styx collection som nog ganska många vill ha, i oerhört bra skick. Det är ett axplock av vad vi har, säger Ulf.

Det är över 6 000 LP, EP och singlar som Radio Värmland har skänkt till Gengåvan i Karlstad. Kanalchef Ulla Waldén är glad över att skivorna bidrar till någonting bra, i stället för att de tar upp plats i radiohuset.

– Vi har ju inte längre någon användning för vare sig CD-skivor, LP- eller singelskivor. Eftersom all vår musik är digitaliserad numera, och kan hämtas med i princip ett knapptryck, säger Ulla Walldén, kanalchef på Sveriges Radio Värmland.

I över tio år har skivorna stått och dammat, men nu ska musiken komma till liv igen. Och samtidigt göra en insats för en bättre värld. Mellan 50 och 70 tusen tror Ulf Skogsberg att skivorna kommer dra in till Gengåvan, som ägs av Erikshjälpen, Pingstkyrkan och Statsmissionen i Karlstad.

– Det kommer att gå till att hjälpa familjer som har det svårt, inte bara i Sverige utan även i världen, säger Ulf.

På lördag klockan 10.00 öppnar Gengåvan porten. Och det gäller att vara i tid, för intresset är stort.

– Efter alla samtal vi har haft sedan människor fått reda på att det är vi som tar hand om den här skivsamligen så har det ringts och mailats hela dagarna. Så jag räknar med att ganska tidigt på lördag så kommer det att bli kö utanför. Men om den blir 300 meter lång eller 500 meter det återstår att se, säger Skogsberg och fortsätter.

– Vi hade en norrman som ringde mig förra fredagen, och bjöd 70 000 kronor rakt av för skivorna. Men så blev det inte, utan han får vara en utav dem som står i kön på lördag, som kommer ha en liten julafton här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".