Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BIK-duon Berglund/Thelander
1 av 2
BIK karlskogas Carl Berglund och Martin Thelander. Foto; Mats Fagerström Sveriges Radio
BIK Karlskogas tränare Lennie Ericsson
2 av 2
BIK Karlskogas tränare Lennie Ericsson på "kontoret" Foto; Mats Fagerström Sveriges Radio

BIK Karlskoga tar sats mot SHL och mot Hockeyligan

BIK Karlskoga gillar läget just nu
9:58 min

Med nio omgångar kvar av hockeyallsvenskan tyder det mesta på att BIK Karlskoga kommer att vara ett av lagen som får kämpa om en av de fyra platserna till nästa års SHL då ligan byggs ut med två lag. BIK Karlskoga ligger fyra i tabellen just nu.

Men det är inte bara om de åtta främsta platserna man får kämpa, också mot hockeyligans nya bestämmelser med 3.500 sittplatser i arenan och totalt plats för 5.000 åskådare. Dessutom måste man ha att eget kapital på fyra miljoner till säsongen 2016/2017.

Det jobbas på bred front i klubben med alla tänkbara scenarion och tränaren Lennie Ericsson inser att det lag han har nu inte räcker till i SHL och inte heller arenan i nuvarande skick.

-Självklart inte, men med en vettig dispens så ska det kunna lösas och med en vettig framförhållning ska vi kunna ställa ett slagkraftigt lag på benen på en hög nivå men fortfarande på en blygsam budget gentemot de större klubbarna i SHL precis som vi gör nu i allsvenskan.

Martin Thelander är en av klubbens mest rutinerade spelare, frågan är hur de tänker just nu och vad de bör och får tänka?

-Vi skall väl inte tänka alls skulle jag vilja säga. En hockeyspelare som tänker för mycket är ingen bra hockeyspelare. Vi tar en match i taget och skaffar oss våra egna knep för att fokusera rätt.

Carl Berglund är en annan av spelarna i truppen. Tycker han då att de har i SHL att göra?

-Absolut har vi det. Vi har slagit alla lagen i serien och kan garanterat slå lag i SHL när vi spelar som bäst och som vi ska. Jag anser att vi är ett av de bättre lagen när vi gör tätt saker.

Sportchefen Torsten Yngvesson kör med två paralella spår. Ett med SHL i tankarna och ett med fortsatt spel i hockeyallsvenskan. Men det är inget riskspel som kommer på fråga när det ska värvas, utan man kör på ett inslaget spår.

-Vi kommer inte släppa vårat koncept. Vi får försöka göra mycket av lite vilken liga vi än spelar i.

Ordföranden Mats Boqvist ser inget större problem med de ekonomiska krav som hockeyligan ställer på lagen från nästa säsong. Ett eget kapital på fyra miljoner som först ska finnas på kontot till säsongen 2016/2017 är inga problem, TV-avtalet som finns ger tillräckligt med pengar för detta om man nu avancerar. Däremot arenakravet blir lite tuffare, om nu inte dispens kommer att ges vilket Boqvist anser som ett måste med tanke på ägarförhållandena på många arenor.

-Det faller på sin egen orimlighet då många av hallarna/arenorna är kommunalt ägda och med lagen om offentlig upphandling så finns det inte en chans att förvandla hallarna på fyra till fem månader. Volymen finns i Nobelhallen men frågan är om det så snabbt går att förvandla den till en hall med 3500 sittplatser och 1500 ståplats till säsongsstart hösten 2015. Så någon form av dispens är det troliga scenariot inför en eventuell premiärsäsong i SHL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".