Kristoffer Nåhem. Foto: Sveriges Radio.
Kristoffer Nåhem. Foto: Sveriges Radio.

Studie undersöker kost för idrottande diabetiker

"Kolhydratmotorn i kroppen kan fungera bättre"
0:51 min

Att ha diabetes och idrotta på hög nivå har länge varit en svår kombination. Nu pågår ett projekt, delvis i Karlstad, där man undersöker om ett högre kolhydratintag kan fungera bättre för idrottande diabetiker. 

Enligt tidigare rön har det varit bäst för idrottande diabetiker att ha låga insulinnivåer i kroppen för att hålla energibalansen under ett långlopp. I det nya projektet, Changing Diabetes, undersöker man om det istället kan fungera bättre att ha mer normala insulinnivåer och ladda med kolhydrater på samma sätt som elitidrottare gör. 

– Genom att ha höga insulinnivåer i kroppen kan kolhydratmotorn fungera mycket bättre. Man går inte lika mycket på fettförbränning, säger Kristoffer Nåhem, som har diabetes typ 1, och som är med i studien.

På lördagen ska Kristoffer Nåhem delta i ett lopp i Våxnäshallen där han ska springa så långt han orkar i 6 timmar. Inför loppet laddar han enligt metoden i studien.

– Jag drack sportdryck under 12 timmar igår och jag dricker sportdryck under 12 timmar idag. I morgon kommer jag också att ta in mer kolhydrater än vad jag är van vid, säger Kristoffer Nåhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".