Vänern, precis där Örsholmsälven och Kaplansälven mynnar ut. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Klara Jarstad är parkingejör på Karlstad kommun. Hon står framför en brygga.
2 av 2
Klara Jarstad, parkingenjör på Karlstad kommun, kollar behovet av tömningsstationer. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.

Inget bajs i böljan i sommar

"Vi gör det för att skydda sjöar och hav"
1:17 min

Den här sommaren blir det förbjudet för båtägare att tömma toalettavfallet i vattnet. Från och med den 1 april måste tömningstationer användas.

Klara Jarstad är Karlstad kommuns parkingenjör och hon ser över behovet av stationernas antal och placering.

– Det här är ju för att skydda våra sjöar och hav, för att vi ska ha en bra vattenmiljö. Så vi tycker att det är viktigt att det känns enkelt för de som har en toalett på båten att kunna tömma den, säger Klara Jarstad, parkingenjör på Karlstad kommun.  

Tidigare har det varit okej att tömma sitt toalettavfall rakt ner i vattnet, men snart blir det ett brott som i värsta fall kan leda till två års fängelse. I stället ska avfallet tömmas i stationer som finns i vissa båthamnar. Men hur många tömningsstationer och i vilka hamnar de ska finnas i, det tittar Klara Jarstad på.

– Vi har ju skickat ut ett brev till alla de som hyr våra kommunala båtplatser, så får de helt enkelt fylla i en talong och skicka in om de har en toalett, och i så fall vad det är för toalett, om det är en portabel eller en som behöver en sugtömningsstation, säger Klara Jarstad.

I Värmlands finns det redan flera tömningsstationer. I Karlstad finns det två, en i gästhamnen och en vid Karlstads Segelsällskap. Klara Jarstad säger att du som båtägare inte ska behöva köa eller färdas en längre bit för att tömma din toalett. Men om det betyder fler stationer, det återstår att se.

– Ja, det får vi ju se, om det ens blir några nya eller om vi kan använda oss av de befintliga. Men skulle det vara så att vi ser ett behov av nya så ska vi så klart se till så att de är färdigt till båtsäsongen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".