Mygga
Foto: TT

Förening kräver biologisk bekämpning mot myggen

"Finns inget annat att göra än att bekämpa med BTI"
1:37 min

Biologisk bekämpning är ett måste för att få bukt med myggplågan i Forshaga kommun, anser Mikaela Fallgren, aktiv i Föreningen för myggbekämpning, efter ett seminarium i riksdagskansliet med flera experter.

Alla försök hittills med att få bukt med myggplågan i Forshaga kommun har misslyckats, menar föreningen för myggbekämpning i Värmland.

– Slyröjning, kossor och gasolfällor hjälper inte. Det hjälper inte så att vi människor känner skillnad, säger Mikaela Fallgren, ordförande i Värmland för Föreningen för myggbekämpning.

Seminariumet "Stickmygg - ett problem som måste bekämpas", hölls av Jan Lundström och Martina Schäfer från Biologisk myggkontroll i riksdagskansliet. Fokuset låg på att berätta om de olika bekämpningsmetoder som finns och även vilka framtida metoder som man håller på att jobba fram. Olika föreningar och riksdagsledamöter var på plats för att lyssna och argumentera. Enligt Mikaela Fallgren så kom det också kritik från olika riksdagsledamöter om Forshaga kommuns sätt att bekämpa myggen.

– De tyckte att metoderna som använts i Forshaga kommun inte kan kallas för myggbekämpning.

Risken för spridningseffekt av myggen togs också upp på seminariet

– Det är väldigt dumdristigt att tro att myggen skulle stanna i Deje-Forshaga. De kommer fortsätta att sprida sig längs älven. Närliggande för oss om man följer vattnet, det blir Karlstad, säger Mikaela Fallgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".