Surfplatta. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stora skillnader på hur pojkar och flickor kränks på nätet

När flickor anmäler att de utsatts för näthat handlar det oftast om att de blivit uthängda med bild. Så ser det inte alls ut för pojkar, visar en ny rapport om nätkränkningar från Brottsförebyggande rådet, Brå. Den dystra rapporten konstaterar även att de flesta ärenden läggs ner.

Könsskillnader är tydliga när det kommer till i anmälda nätkränkningar för flickor och pojkar upp till 17 år. 23 procent av de anmälningar som flickor gör om nätkränkningar handlar om bilder som publicerats på dem på internet.

Pojkar anmäler oftast kränkningar av annan karaktär, 33 procent av anmälningarna handlar om att de fått motta dödshot eller hot om våld.

Siffrorna kommer från den rapport som Brå presenterar i dag. Av alla de anmälda hot och kränkningar som Brå granskat lades 96 procent ned av polis eller åklagare.

Brå skriver i ett pressmeddelande att en förklaring till att anmälningar om hot och kränkningar läggs ned är att många av fallen aldrig bedöms kunna leda till åtal.

Det är även stor variation på hur grova de anmälda kränkningarna och hoten är. Ibland är det fråga om händelser som kan betraktas som ringa brott, om det ens är fråga om ett brott. Det kan till exempel handla om att någon som läst en dum kommentar om sitt utseende och anmält händelsen.

– Samtidigt finns det ärenden av grövre karaktär, till exempel allvarliga hot eller ofredanden som pågått under en längre tid, säger Brå-utredaren Frida Andersson i pressmeddelandet.

Vidare konstaterar Brå att kunskapen om IT-relaterade brott generellt sett är låg inom hela rättsväsendet. Detta slår rapporten fast och hänvisar till flera av de personer man intervjuat i ärendet.

Det behövs ett allmänt lyft vad gäller kunskap när det kommer till brottslighet på internet. Dessutom behövs det mer resurser för att kunna bedriva utredningar av IT-relaterade brott, skriver Brå i pressmeddelandet.

Läs mer: Här kan du ta del av hela Brås rapport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".