Folkpartiets länsordförande och riksdagskandidat Gösta Frödin talar på Ransätersdagarna. Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio P4 Värmland
Folkpartiets länsordförande Gösta Frödin. Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio.

Fortsatt stöd för Björklund från värmländska folkpartister

Gösta Frödin: "Jag har stort förtroende för Jan Björklund"
1:23 min

Diskussionen om Jan Björklunds framtid som Folkpartiledare har tagit fart, efter att partiets nya integrationsutspel sågats av flera tunga folkpartister. Men Björklund har fortsatt stöd från Folkpartiet i Värmland.

– Jag har förtroende för Jan Björklund och det vet jag även att vi har i Värmland i huvudsak. Vi diskuterade på styrelsemötet för en vecka sedan. Så är det idag. Sedan är det långt till nästa val och det kan hinna hända mycket. Man får ta en sak i sänder. Men just nu: jag har stort förtroende för Jan Björklund, säger Gösta Frödin, ordförande för Folkpartiet i Värmland.

Efter att KD-ledaren Göran Hägglund i förra veckan meddelade sin avgång, har strålkastarljuset riktats alltmer mot Folkpartiledaren Jan Björklund. Björklund har varit partiledare sen 2007, och Folkpartiet gjorde i höstas sitt hittills sämsta riksdagsval på 2000-talet.

Och häromdan avslöjades att det råder oenighet inom Folkpartiets partistyrelse om invandringspolitiken. Tunga folkpartister som EU-parlamentarikern Cecilia Wikström och tidigare ministern Birgitta Ohlsson hör till dem som är kritiska till de nya integrationsförslag som en arbetsgrupp i partiet har lagt fram.

Tillfälliga uppehållstillstånd, som blir permanenta först om man får jobb, är ett av förslagen. Språkkrav för medborgarskap och tuffare försörjningskrav för anhöriginvandring två andra.

Gösta Frödin är "i huvudsak positiv", han välkomnar att det kommer konkreta förslag kring hur man ska möta integrationsproblem. Och han känner ingen oro över oenigheten i partiet.

– Såna här frågor är kontroversiella, det finns olika lösningar och olika sätt att se på det. Jag är inte förvånad över den debatten, det är något som måste förekomma i ett livfullt parti. Jag känner det som ganska naturligt att det blir en diskussion kring sådana här frågor, säger Gösta Frödin.

P4 Värmland har även pratat med Folkpartiets förra partisekreterare, värmlänningen Nina Larsson. Hon tycker att det är bra att debatten kring integrationsfrågor kommer igång i partiet, men har själv inte landat i vad hon tycker när det gäller exempelvis tillfälliga uppehållstillstånd.

Nina Larsson konstaterar också att "det finns en dynamik i partiet just nu där det finns starka krafter som vill byta partiledare". Men själv känner hon starkt förtroende för Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".