En vägsträcka i Fölsbyn. Foto: Tommy Emanuelsson.
Här i Fölsbyn hade det lyst i 40 år när gatljusena släcktes. Foto: Tommy Emanuelsson.

Nu tänds ljusen i Årjäng

Nu ska gatubelysningen i Årjängs kommun tändas igen, efter drygt en månads mörker. Runt 250 lampor släcktes i december, bland annat utefter E 18 i Årjäng och Töcksfors, eftersom kommunen ville spara pengar och att Trafikverket skulle ta ansvar för belysningen.

Nu ska Årjängs kommun och Trafikverket dela på kostnaden för belysningen medan förhandlingar pågår om vem som har ansvar för vilka vägar.

– Belysningsfrågan har diskuterats i samband med budgeten i flera år men då har vi inte lyckats få Trafikverket att ta ansvar för frågan. Det är en stor framgång att trafikverket äntligen medgivit att de har ansvar för belysningen av sina vägar. Nu är vi äntligen vid förhandlingsbordet, säger Daniel Schützer (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

När P4 Värmland i december 2014 rapporterade om att 250 gatlyktor i kommunen skulle släckas blev reaktionerna kraftiga. I Fölsbyn, där gatlysena varit tända i 40 år, tappade man hakan.

– Det här har hamnat mellan stolarna. Och vi har inte fått någon information. De kan väl inte bara släcka utan förvarning? sa Kenth Emanuelsson då.

Genom att släcka ner gatlyktorna hoppades kommunen kunna spara 150 000 kronor. Vad förhandlingarna med Trafikverket leder till för kostnad för kommunen nu är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".