ishalka i centrala Karlstad
ishalka i centrala Karlstad

Brist på korttidsplatser

Jannis Ioannidis: "Det behövs någon form av mellanting"
1:26 min

Kortvårdsplatserna för äldre som opererats efter halkrelaterade och fallolyckor är få och blir det inte fler så kommer det att påverka vårdplatserna på akuten i Karlstad.

– Det som vi märker är att även om vi hinner med att operera så kan det ta tid att få patienterna i ett så pass bra skick att man kan göra en vårdplanering och de kan komma hem med hemtjänst. Och de gör att de stannar kvar på sjukhuset en längre tid och då blir de svårt att fylla på med nya patienter som också är akuta. Så det skapar en vårdplatsbristsituation och detta påverkar hela flödet av patienter givetvis, säger Jannis Ioannidis som är verksamhetschef på akuten i Karlstad.

80 procent av de som kommer in på akuten behandlas för halkrelaterade olyckor. Fraktur på handleder och fotleder är vanligast och under helgen som gick så var det 10 operationer som var relaterade till halkan. Enligt Jannis Ioannidis så handlar det om att samhället får fler och fler äldre och de äldre faller lika mycket ute som inne. Men när en äldre person som klarat sig ganska bra hemmavid med lite hemtjänst får ett benbrott, handledsbrott eller liknande så behövs det en bra vårdplanering vilket de flesta får. Men bristen på kortvårdsplatser börjar märkas.

– Det är ett för stort glapp från den omvårdnad vi kan ge på sjukhuset och den omvårdnad som hemtjänst kan ge. Det behövs någon form av mellanting, typ kortvårdsplatser och de är ganska få som det ser ut just nu, säger Jannis Ioannidis som är verksamhetschef på akuten i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".