Älvkullegymnasiet i Karlstad. Foto: Ejvind Johansson/Sveriges radio
Älvkullegymnasiet i Karlstad. Foto: Ejvind Johansson/Sveriges radio
Gymnasievalet

Älvkullegymnasiet vinnare i dragkamp om gymnasieingenjörer

"Det är en fjäder i hatten"
9:12 min

Älvkullegymnasiet i Karlstad får flest platser i hela landet när det nya gymnasieingenjörprogrammet startar till hösten. Det är också den enda skola som får alla fyra inriktningar.

- Det är mycket glädjande och en fjäder i hatten såklart, men inte minst är det viktigt för regionens kompetensförsörjning, säger Daniel Skålerud, biträdande rektor vid Älvkullegymnasiet.

Examenstiteln gymnasieingenjör avskaffades 1992 när det fjärde året togs bort på tekniska programmet. På grund av ingenjörsbristen som råder i industrin kommer den nu tillbaka. Tanken med reformen var att industrins behov skulle täckas av högskoleingenjörer, men så har det inte blivit:

- Det finns ett behov från industrin och näringslivet i stort på gymnasieingenjörskompetensen.  Man har sagt att vi behöver just de här eleverna, säger Daniel Skålerud.

De fyra nya inriktningarna är information och medieteknik, produktionsteknik, samhällsbyggande och miljö samt design och produktutveckling. Det fjärde året har funnits på ett antal skolor på försök i några år, däribland Älvkullegymnasiet. Hälften av studenterna gick vidare till högre studier, och hälften fick jobb direkt, enligt skolan. När gymnasieingenjörsutbildningen nu permanentas från och med i höst har Skolverket tilldelat Karlstad 58 statsbidragsfinansierade platser.

Varför får ni flest platser av alla skolor i landet?

- Det ena skälet är kvaliteten och vår tradition av teknisk yrkesutbildning. Tidigare hette Älvkullegymnasiet Karlstads högre tekniska läroverk. Det andra skälet är en stark uppbackning av näringslivet i regionen, tror Daniel Skålerud.

Även de som redan har tagit studenten har möjlighet att söka, upp till och med 22 års ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".