Övningskörning på en trafikskola. Trafikskoleläraren visar vägen. Foto: Bertil Ericson/TT.
Övningskörning på en trafikskola. Trafikskoleläraren visar vägen. Foto: Bertil Ericson/TT.

Allt fler som vill ta körkort kuggas

"Det är inte skämmigt att misslyckas"
1:21 min

Allt fler kuggas när de ska ta körkort, det visar siffror från Trafikverket. Samma sak gäller teoriprovet. Nu vill Transportstyrelsen försöka göra något åt att omproven bara blir fler och att köerna för att ta körkort blir längre.

Thomas Fahlander på Transportstyrelsen säger att det blivit en attitydförändring de senaste åren till att ta körkort.

– Jag ser det som en samhällsutveckling. Det är inte skämmigt att misslyckas i provsituationen utan man tror att det är billigare att prova igen istället för att satsa på att utbilda sig rätt och kunna det man ska kunna för att ta körkortet.

Antalet som misslyckas vid sin uppkörning och med teoriprovet går stadigt upp sen några år tillbaka.

I genomsnitt så krävdes det förra året lite drygt 2 försök (2,01) för att få ett godkänt kunskapsprov, för några år sen var siffran drygt 1,7 försök (2010:1,73). Samma utveckling har det varit för själva körporvet. Förra året krävdes det i genomsnitt knappt 2 försök (1,92) jämfört med drygt 1.7 försök för fyra år sen.

Detta beror varken på att provet eller uppkörningsmomentet blivit svårare det säger branschen och Transportstyrelsens Thomas Fahlander pekar just på att det handlar om en attitydförändring.

Nu vill Transportstyrelsen aktivt ändra på denna utveckling genom att förbättra tillsynen på introduktionsutbildningen, enligt Thomas Fahlander finns det de som inte håller måttet idag.

De ska göra tillsyn på de som de fått signaler på inte håller måttet, säger han.

Man vill också informera handledarna bättre så att de tar ett större ansvar för att se till att eleverna är tillräckligt utbildade när det är dags för uppkörning, det gäller också de som kör upp privat.

Slutligen vill Transportstyrelsen att Trafikverket gör det omöjligt att köra upp flera gånger samma dag, något som faktiskt förekommer idag.

Lars Rembjer är en erfaren trafiklärare som också ser att många chansar när de ska ta körkort idag.

– Det är många som använder de här tiderna, de går upp och gör ett nytt prov flera gånger. Jag har hört talas om de som gått upp 10-15 gånger, det finns ju en möjlighet att man får körkortet. Då satsar man kanske inte på att lära och förstå, utan det handlar mer om att det är körkortet man ska ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".