Sjukhusclownen Jonny Lundgren. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Sjukhusclownen Jonny Lundgren vid Lekterapin på Barn- och ungdomskliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Jobbar som clown på sjukhuset

"Jag ser det friska hos barnen"
0:37 min

En gång i veckan får barn på Centralsjukhuset i Karlstad besök av clownen Jonny Lundgren. Mötet blir ett avbrott för barnen i sjukhusvardagen och lockar fram det friska.

– Man möter underbara ungar och underbara föräldrar. Jag ser inte sjukdomen, utan bara det friska. Sjukdomen, det sköter läkarna och sjuksköterskorna, säger Jonny Lundgren.

Att vara clown på ett sjukhus skiljer sig från att uppträda på en vanlig scen, berättar han.

– På en scen är det mycket större energi. På sjukhuset är det mötet som är det primära. Då kan man inte skicka ut lika mycket energi för då blir barnen rädda.

Som sjukhusclown har Jonny Lundgren varit med om många starka möten.

-- Jag har varit med om att komma in i ett rum där barnet i stort sett bara ligger och tittar upp i taket. Men när man går därifrån så står de och fäktas med sin pappa med ett ballongsvärd. Det är från noll till hundra många gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".