Jättestenskolan i Grums skolmatsal. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
1 av 2
Jättestenskolan i Grums skolmatsal. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
Rudsskolans matsal i Karlstad. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
2 av 2
Rudsskolans matsal i Karlstad. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.

Hög ljudnivå i skolmatsalar

Elev: "Det är en massa småbarn som skriker"
1:30 min

Det är mycket höga ljudnivåer i skolmatsalar i Värmland. Ljudvolymerna kan jämföras med att äta lunch i en industri med bullrande maskiner. En av skolmatsalarna där det är riktigt högljutt är på Rudsskolan i Karlstad.

När Sveriges Radio mäter ljudvolymerna i över 70 skolmatsalar över hela landet så är bullret i en fjärdedel av matsalarna så högt att det kan jämföras med att äta lunch mitt ute i hård trafik.

Längs ett avlångt bord i Rudsskolans matsal sitter Melina Werner som går i nian och äter kycklinggryta med ris.

– Jag upplever den som ganska högljudd och det kan vara svårt att prata med den som man sitter bredvid. Det kan känns jobbigt för man kan få huvudvärk, säger Melina Werner som går i nian på Rudsskolan i Karlstad.

När vi mäter ljudvolymerna på tre slumpmässigt utvalda grundskolor i Värmland ligger nivåerna på mellan 80-90 decibel i matsalen större delen av tiden. Det kan jämföras med att sitta mitt i en industri med bullrande maskiner, enligt Arbetsmiljöverket.

Jättestenskolan i Grums där Kristian Bengtsson som går i åttan äter ligger nivåerna hela tiden runt 70 decibel under den tid då det är som mest elever i matsalen. Kristian gillar det inte.

– Hög som fan. Det är en massa småbarn som skriker och aldrig kan vara tysta, det är rätt störande faktiskt.

Om man skulle vara i det här ljudet hela tiden skulle man kunna få hörselskador, men kortare stunder är okej, enligt Arbetsmiljöverket.

– Nej, jag tycker det är helt orimligt att ha sådan här höga ljudnivåer, säger Kerstin Persson Waye, professor i arbetsmiljömedicin på Sahlgrenska akademien.

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".