potatis i skål
Vatten efter kokt oskalad potatis smakar umami. Foto: Anders Wiklund/TT

Femte smak ökade aptiten bland äldre

Ökad salivproduktion med umami
1:16 min

Umami, som är den femte smaken, kan i vissa fall ha effekt på äldre personer som har för låg salivproduktion och därmed har förlorat aptiten. Det visar en liten japansk studie i tidskriften Flavour.

Den femte smaken – förutom sött , salt surt o beskt  – heter umami, som beskrivs som en slags rund smak som uppfyller hela munnen. Den finns mycket i asiatisk mat, men även i surströmming och potatisskal.

I studien deltog 44 äldre personer som hade kontakt med en tandläkare på grund av munhälsan. De fick dricka ett japansk te som innehåller mycket umami. Av de 44 var det sju som fick en större salivproduktionen och kände ökad aptit när de fick umami-drycken.

– Effekten är inte förvånande, men det är första gången det här testas i praktiken för personer med problem, säger Ole Mouritsen, professor i biomembranfysik vid Södra Danmarks universitet.

Han menar att en liknande effekt kan uppnås om man tar tillvara potatisvattnet efter att man kokat potatis med skalet på. Där finns mycket umami-ämnen.

Den lilla studien presenteras i tidskriften Flavour.

Takashi Sasano et al "The important role of umami taste in oral and overall health", Flavour 2015, 4:10  doi:10.1186/2044-7248-4-10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".